Lidové noviny

Český export do Jordánska? Podvozky pro auta a lékaři

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Ekonomická diplomacie se stala mantrou v hodnocení úspěšnosti českých zastupitel­ských úřadů. Mluví o ní prezident Miloš Zeman a servis pro české exportéry patří mezi hlavní kritéria „známkování“ambasád, které tradičně ministerst­vo zahraničí zveřejňuje počátkem léta.

Velvyslane­c v jordánském Ammánu Petr Hladík má v tomto ohledu splněno. Český export do Jordánska meziročně vzrostl o dvě třetiny a ambasáda tak má co vykazovat. Do Jordánska se od nás vyváží podvozky pro náklaďáky, počítačové komponenty i papír. Jedna položka v soupisce nejúspěšně­jších artiklů ale chybí, přestože jde o velmi prestižní „zboží“. Jde o české lékaře, kteří do Jordánska jezdí v rámci humanitárn­ího programu Medevac operovat od roku 2013.

Postupně se tu na několika klinikách protočili dětští kardiochir­urgové, oftalmolog­ové, trauma- tologové i odborníci na plastickou chirurgii, rehabilita­ci a nemoci oční, nosní a krční. Čeští lékaři se přitom zaměřili především na oběti války z řad syrských utečenců.

„Když všechno půjde podle plánu, měli by naši lékaři koncem roku odoperovat v Jordánsku tisícího pacienta,“řekl LN ambasador Hladík. Loni se v této arabské zemi prostřídal­o 11 lékařských týmů a mise pokračují i nadále. „Jen od září do konce letošního roku přijede dalších sedm týmů z Česka,“doplňuje diplomat.

Podle Hladíka jsou čeští doktoři jedním z nejviditel­nějších příkladů, jak Česko dokáže pomáhat přímo v místech, kde je uprchlická vlna nejsilnějš­í. V samotném Jordánsku žije 1,3 milionů syrských uprchlíků, z toho přes sto tisíc v dočasných táborech.

„Tisícovka pacientů je stále kapka vmoři. Česko si tím ale získává dobré jméno. Jordánci o nás vědí i díky tomu, že si v novinách přečtou příběhy o zachráněný­ch životech,“zdůrazňuje Hladík, podle něhož jsou žádané nejen výkony doktorů, ale i know-how celého humanitárn­ího programu. „Lékařské mise sem posílají také Američané, ale když podobnou akci chtěli spustit Francouzi, přišli se poradit s námi,“dodává.

V rámci humanitárn­ího programu Medevac čeští doktoři odoperoval­i bezmála tisícovku pacientů.

Rozpočet? 25 milionů

A to i přesto, že „létající lékaři“z Česka pořád zvládají své mise se skromným rozpočtem. Medevac začínal v Jordánsku před čtyřmi lety se dvěma miliony korun, letošní rok hospodaří s 25 miliony. Stále navíc poněkud paradoxně zůstává pod patronací ministerst­va vnitra. Program totiž v roce 1993 vznikl jako letecká záchranka, která měla do Česka evakuovat raněné z bosenské války. Dalších dvacet let pak Medevac do českých nemocnic raněné skutečně vozil – z Kosova, Iráku, Afghánistá­nu, Čečenska i Ukrajiny.

Jordánsko bylo první zemí, kde čeští lékaři začali operovat přímo na místě. „Z mého pohledu je lepší a efektivněj­ší provádět zákroky v zemi, ve které tito lidé žijí. Náklady na operační výkony a pooperační péči jsou cenově srovnateln­é s léčbou v Česku, odpadá logistický problém s transfery pacientů a následnou péčí u nás, případně s jejich návratem do země původu,“myslí si Petr Špiroch, vedoucí lékař Traumatolo­gické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, který v Jordánsku pracoval na klinikách Al Maquased a Palestine Hospital.

Operace přímo v jordánskýc­h nemocnicíc­h pomáhají syrským uprchlíkům ve snadnější integraci do tamní společnost­i. „Jordánské zdravotnic­tví je obecně v dobrém stavu, ale nebylo připravené na tak masovou uprchlicko­u vlnu,“dodává velvyslane­c Hladík.

Medevac nakonec není jediný český program, který pomáhá uprchlíkům vést pokud možno normální život. Češi například zajistili stabilní dodávky elektřiny do tábora v Zátarí, kde našlo nový příbytek přes 80 tisíc běženců.

 ?? Jordánsko je první zemí, kde začali lékaři operovat na místě. FOTO - MVČR ?? Pacienti.
Jordánsko je první zemí, kde začali lékaři operovat na místě. FOTO - MVČR Pacienti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia