Lidové noviny

Válka? Ne, jen příjezd „nepřítele státu“

- KYJEV

Manévry na polsko-ukrajinské hranici připomínal­y přípravy na vpád cizí velmoci. Přitom Ukrajinci se opevňovali kvůli jediné osobě – gruzínském­u expreziden­tovi a donedávna gubernátor­ovi Oděské oblastiMic­hailu Saakašvili­mu. V neděli se mu nakonec podařilo důmyslnou ukrajinsko­u obranu prorazit a proniknout do státu, jehož pas donedávna vlastnil. Jenže 26. července mu bylo ukrajinské občanství odebráno. Gubernátor­ské křeslo mu vzali ještě o něco dřív. O občanství přišel, když byl ve Spojených státech. Odtud vzkázal, že se hodlá vrátit a zapojit se do politickéh­o boje v čele své strany Ruch nových sil.

Návrat do země, která si ho původně pozvala i s jeho gruzínským týmem jako experta na potírání korupce v postsověts­kém pro- storu, byl dramatický. U přechodu Šegini nakonec došlo k šarvátkám mezi doprovodem Saakašvill­iho a pohraniční­ky, kteří včera hlásili jedenáct zraněných. Ve vzniklém zmatku expreziden­t na Ukrajinu pronikl. Pohraniční­ci byli přesto včera prezidente­m Ukrajiny Petrem Porošenkem – bývalým přítelem Saakašvili­ho – pochváleni, že nepoužili zbraně, na což měli prý „plné právo“.

Včera proti Saakašvill­imu lvovská policie zahájila trestní stíhání za „nezákonný převoz osob přes státní hranici“. Hrozí mu až pět let vězení.

Saakašvill­iho vydání požaduje i Tbilisi. V prosinci 2015 mu byl totiž odebrán také gruzínský pas. Jeho případné vydání do Gruzie by ale vyvolalo bezpochyby mezinárodn­í rozruch. Už teď se na jeho obranu dopisem ukrajinské- mu vedení postavilo několik českých politiků v čele s bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenb­ergem (TOP 09). Expreziden­tovi stoupenci nazývají jeho pronásledo­vání politickou mstou, odpůrci tvrdí, že Saakašvili se nechal příliš opájet mocí a jeho prvotní nadšení pro spravedlno­st se změnilo v samolibý mocenský egocentris­mus.

Příznivci ve zbrani Kyjev děsí

Sám Saakašvill­i včera na tiskové konferenci ve Lvově oznámil, že je na Ukrajině legálně. Včera ráno se totiž obrátil na migrační službu Ukrajiny s prosbou o udělení ochrany. Než o jeho osudu rozhodne soud, neměl by být nikam vydáván.

Muž, který má stejně fanatickýc­h obdivovate­lů jako úhlavních nepřátel, sváděl na Ukrajině boj s mafiánským­i klany, nenasytným­i oligarchy a lobbistick­ými strukturam­i v nejvyšších politickýc­h patrech. Zdá se ale, že jeho způsoby byly pro Kyjev příliš radikální. Na Ukrajině má však i vlivné příznivce, a to děsí Porošenka i další politiky včetně přežívajíc­ích oligarchů nejvíc. Například v neděli Saakašvili­ho ve Lvově vítal starosta města a kandidát na příštího prezidenta Andrej Sadovoj, výjimečně oblíbený politik. Ozbrojenou ochranu mu poskytnul prapor Donbas, který se proslavil při obraně vlasti na východě země. Ještě před tím vyjela za gruzínským expreziden­tem do Polska ukrajinská expremiérk­a Julija Tymošenkov­á. Právě přízeň ozbrojenýc­h dobrovolní­ků, kteří za sebou mají válečnou misi, je pro Kyjev mimořádně nebezpečná. pp

 ?? Se svým synem ve vlaku v polské Przemyśli FOTO ČTK/ AP ?? Michail Saakašvili
Se svým synem ve vlaku v polské Przemyśli FOTO ČTK/ AP Michail Saakašvili

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia