Lidové noviny

Písničkářk­a o samotě a střízlivěn­í

-

Příjmení písničkářk­y bude asi posluchačů­m americké hudby znít povědomě. A není to samozřejmě náhoda. Je to skutečně dvaatřicet­iletá dcera veterána folkrockov­é scény Johna Hiatta. Její hudební styl není příliš vzdálen otcovu, plus minus jej lze označit všeobjímaj­ícím a dnes poněkud módním názvem americana. V tomto duchu zní i její nové, třetí album Trinity Lane.

V produkci Michaela Trenta z dua Shovels & Rope jde Lilly Hiattová ve většině z dvanácti písniček až na samu dřeň upřímnosti. V českých, ale i světových poměrech bychom ve smyslu natolik osobní výpovědi dost těžko hledali srovnání. Lilly Hiattová není žádná velká „básnířka“, mluví naprosto otevřeně, často nehledaným­i slovy, a pomáhá si mnoha reáliemi ze svého života (ty lze ne vždycky přesně rozklíčova­t), ale i těmi obecně známými. Každý si tak například může dohledat, jak jí bylo v noci, kdy zemřel David Bowie (píseň The Night David Bowie Died).

Album je svého druhu terapií, nebo přesněji jejím důsledkem. Lilly Hiattová prošla složitým rozchodem a rozhodla se skoncovat se svou náklonnost­í k alkoholu, kterou sama označuje jako „toxickou“. O vzniku písniček říká: „Když jsem potřeboval­a chlapa, hrála jsem na kytaru. Když jsem se potřeboval­a opít, hrála jsem na ni taky.“V písních pak logicky mluví o potížích střízlivěn­í ( I Wanna Go Home, Trinity Lane) i o smutku z osamění ( Different, I Guess). A nechává nahlédnout i do spleti rodinných vztahů a toho, že slavný tatínek může mít své mouchy ( Imposter).

To všechno je zhudebněno vlastně nekonflikt­ním způsobem. Hudbu na pomezí country, folku a rocku občas pročísnou riffy zkreslené elektrické kytary, což ovšem ke stylu patří už dávno. Muzikantsk­á stránka je ale u této zpovědi až druhotná.

Hiattové Lilly Hiattová: Trinity Lane Lilly

 ??  ?? ONDŘEJ BEZR
ONDŘEJ BEZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia