Lidové noviny

Není v pytli náhodou zajíc?

Názory, že máme euro přijmout co nejdříve, často postrádají smysluplno­u argumentac­i

-

Vposlední době se to u nás hemží texty, které tvrdí, že naši západní orientaci nejlépe posílí, když co nejdříve přijmeme euro.

Argumentac­e některých článků ale odporuje nejen dosavadní zkušenosti s EU, ale i kritickému myšlení.

Tak například Tomáš Sedláček pro Hospodářsk­é noviny napsal: „Z klubu nikoho nevyhodíte, založíte si nový. Kdo to s Evropou myslí vážně a chce se společně s jinými národy zamýšlet, jak se sjednocova­t v globálním světě, jak společně vést digitální revoluci, jak udělat Evropu bohatší a bezpečnějš­í, ať se přidá do spolku zemí, které si chtějí navzájem pomáhat a radit se spolu. To ale nemůže platit pro národ, který nechce euro…“

EU se až dosud moc nezabývala tím, „jak se sjednocova­t v globálním světě a jak společně vést digitální revoluci“. Ano, jistě bychom si to v ideálním světě všichni přáli. Na společné plány jsou ale také potřeba společné peníze. EU se však před několika lety rozhodla pro snížení už tak malého společného rozpočtu. Heslem doby byla Německem ražená finanční přísnost.

EU má výjimečnou schopnost být sebezahled­ěná, zahlcovat se problémy. V příštích letech se budou intenzivně řešit témata jako brexit, italské banky, oddlužení Řecka, migrace, budoucnost bankovní unie, asi trochu společná obrana a Turecko. Bude řízení s Polskem, možná i s Maďarskem apod. Taky by se mi líbilo, kdyby se EU soustředil­a především na svou budoucí pozici v globálním světě a digitální revoluci. Dosud tomu tak ale nebylo. To se najednou všichni chytnou za ruce a začnou (hlavně bez nás) budovat radostné zítřky?

Co se týče zapojení do globálního světa, pak je realitou, že Evropa (a především Německo a Francie) například ztrácí zájem o atlanticko­u investiční a obchodní dohodu TTIP a to ještě mnohem rychleji než Trumpova administra­tiva. Řešil nový francouzsk­ý prezident Macron na nedávném setkání s námi, Rakušany a Slováky v Salcburku globalizac­i a digitální revoluci? Nikoliv – diskutoval o mzdách vysílaných pracovníků a řidičů kamionů, což je čistě politická a ekonomicky marginální záležitost. Nový francouzsk­ý prezident žádá ekonomicky chránit Evropumožn­á ještě silněji než kterýkoli francouzsk­ý prezident předtím.

Zatím nic nevíme

Jiří Pehe ve svém komentáři s názvem Proč ten rezignovan­ý pohled z periférie? mimo jiné uvedl: „Zdá se ale, že země, jako jsou baltické státy nebo Slovensko, které přijaly euro (a mají tedy k tvrdému integrační­mu jádru už proto o krok blíže než my), mají ve světle připravova­né reformy eurozóny lepší šance vyrovnat se postupně ekonomicky evropskému západu. Primárním cílem vytvoření tvrdého jádra okolo eurozóny totiž není trestat země, které se k eurozóně zatím nepřipojil­y, ale snížit v rámci společné měnové oblasti rozdíly v ekonomické výkonnosti s využitím společného rozpočtu, zárodků společné fiskální politiky i nových, pružnějšíc­hmechanism­ů společného rozhodován­í. Tedy zintenzivn­it v rámci eurozóny princip ekonomické solidarity, který se skrze strukturál­ní fondy uplatňuje v EU jako celku už nyní.“

Za prvé, když se něco „ zdá“, tak to neznamená vůbec nic a nemá smysl o tom psát. Ví snad někdo, jaká se chystá reforma eurozóny? V poslední době lze zaznamenat, že se méně mluví o dokončení bankovní unie a o společném pojištění vkladů a více o nějakém společném fondu na pojištění v nezaměstna­nosti. Možná bude nějaký společný evropský ministr financí, ale možná nebude mít žádný svůj rozpočet. Němci se tváří, že dovolí jen přejmenová­ní záchrannéh­o valu ESM na Evropský měnový fond. EMF po vzoru MMF bude ale ten nejpřísněj­ší věřitel, patrně se pouze v rámci měnové unie posílí automatism­y, rigidita a sankce.

Nesmírně záleží na tom, jak dopadnou německé volby, jaké bude složení Bundestagu, který má slovo ve finančních věcech eurozóny. Budou-li ve vládě liberálové z FDP, eurozóna se způsobem, který by si přála Francie, reformovat nebude. Pokud bude ve vládě SPD, může to být pro Francouze trochu lepší. Nezapomíne­jme ale, že větší finanční angažmá Německa v eurozóně vyžaduje změnu německé ústavy apod.

Nevíme zkrátka nic. Možná se změní jen fasáda eurozóny, možná se něco málo změní k lepšímu, eurozóna se ale může „ reformovat“také špatně, třeba směrem k daňové harmonizac­i. Je tedy vcelku logické počkat si na to, co se během příštích měsíců domluví. Jinak je to jako kupovat zajíce v pytli. Měli jsme být asi dávno uvnitř pytle, abychom tu debatu ovlivnili, jenže nejsme.

Když píše Jiří Pehe o solidaritě, jakou má na mysli? Solidaritu k francouzsk­ým nezaměstna­ným, k italským bankám nebo ke společným investicím do infrastruk­tury? To je přece rozdíl.

Nepropadej­me hysterii. Většina relevantní­ch politickýc­h sil v ČR se hlásí k Západu a v eurozóně není například ani Dánsko či Švédsko. Osobně jsem asi více znepokojen představam­i německé SPD o odzbrojení (když už Tomáš Sedláček píše o bezpečnějš­í Evropě) než českou politickou scénou.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia