Lidové noviny

Nadalův rok. Potřetí ovládl US Open

- MIROSLAV NĚMÝ

NEW YORK / PRAHA Oslavujte krále! Pouhé tři sety poztrácel tenista

v průběhu posledního grandslamu sezonu, ve finále s Kevinem Andersonem zvládl všechny tři sady. „Odehrál jsem takový zápas, jaký jsem měl,“hodnotil španělský fenomén spokojeně. Jeho třetí triumf na US Open v kariéře jen korunuje báječný Nadalův rok 2017.

Poražený Anderson zažil i tak svůj životní turnaj. Jen kousek mu chyběl, aby svou jízdu vyšperko-

Rafael Nadal

val grandslamo­vým titulem, jenže na druhé straně kurtu stál z jeho pohledu ten nesprávný muž.

„Nepotřebuj­e dělat to, co spousta tenistů: že se třeba naštve na rozhodčího, tohle ho nakopne a najednou začne hrát lépe. On i bez takových vnějších vlivů dokáže náhle přidat. Do každého míčku jde s obrovskou intenzitou, s takovým množstvím energie,“sklonil se Anderson.

Těžké to měl, proto Nadal vyhrál 6:3, 6:3, 6:4. „Byl jsem ale nervózní,“přiznal tenisový král New Yorku. „Ovšem ukazovat ja- koukoli řeč těla, která není pozitivní, to je přece hloupost, ne? Vždyť se to jen obrátí proti vám. Snažím se to dodržovat po celou kariéru. Tohle je přece něco, co si můžu kompletně ohlídat jen já sám; na soupeři nezáleží.“

Ano, i takové detaily dělají šampiony. „Musíte to být schopni zvládat, abyste si mohli vést dobře po celý turnaj,“doplnil.

Rok 2017 se i v jeho parádní kariéře vyjímá. Na své milované antuce vyhrál tři turnaje (Barcelona, Monte Carlo, Madrid) a také své „domovské“Roland Garros. Do toho prošel do finále Australian Open a nyní dobyl US Open.

Zase mu gratulují davy krajanů, po čerstvém triumfu se ozval jeho oblíbený Real Madrid, přidali se basketbalo­vý fenomén Pau Gasol či tenista Fernando Verdasco. Sklánějí se před tím, jak si poradil s rolí jasného favorita. Ano, v New Yorku chyběli Andy Murray, Novak Djokovič či Stan Wawrinka; Roger Federer byl ze hry dříve, než došlo na vzájemný duel.

Ale to Nadalovu jízdu nesnižuje. Dominovat. A vítězit. Rafův plán vyšel skvěle.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia