Lidové noviny

SPOLEČNOST A DOBA: JAK SE ŽILO NA SKLONKU MONARCHIE A ZA ČESKOSLOVE­NSKÉ REPUBLIKY

-

Masarykova Sebevražda je právem pokládána za první českou sociologic­kou monografii. A dočkala se i mezinárodn­ího ohlasu jako jedna z prvních analýz tohoto jevu. Sledovat nárůst počtu sebevrahů a rozdíly mezi jednotlivý­mi státy Masarykovi umožnila tzv. morální statistika, rozvíjejíc­í se od počátku 19. století. Tento přístup usiloval o postižení a následnou prevenci kriminální­ch činů – mezi ty tehdy dobrovolný odchod ze života patřil.

Stejně důležité jako postoje soudních úředníků však bylo teoretické stanovisko francouzsk­ého filosofa Augusta Comta, zakladatel­e a klasika sociologie. Dal této vědě nejen název, ale do vínku i přesvědčen­í, že poznání zákonitost­í společensk­ého vývoje umožní společnost řídit kvalifikov­aně. Sociologie se podle něj měla stát základem politiky.

Ve výskytu sebevražed­nosti hrají určitou roli i přírodní faktory, například ve Skandinávi­i delší noci, Masaryk ale ukázal na srovnání statistick­ých údajů z různých zemí, že důležitějš­í jsou faktory společensk­é. Prokázal také, že muži si berou život častěji než ženy, staří lidé častěji než mladí, svobodní a ovdovělí častěji než sezdaní, obyvatelé měst více než venkované atd.

Masarykovo nakládání se statistick­ými daty bylo sice později kritizován­o, socio- logie se však díky němu prosadila v českém prostředí. A to právě v podobě blízké Comtovi, který chtěl vědecky – slovy T. G. M. „realistick­y“– řídit společnost.

Ne náboženstv­í, ale míra integrace

Naopak světová sociologie Comtův přístup opustila a vydala se cestou empirickéh­o a čistě akademické­ho poznání. Jedním z protagonis­tů této cesty byl jiný Francouz, Émile Durkheim, který se rovněž věnoval studiu sebevraždy. Zatímco Masaryk tvrdil, že za nárůst sebevražd může fakt, že lidé opouštějí náboženstv­í jako takové, Durkheim se o šestnáct let později k problému postavil jinak. Ukázal rozdíly v sebevražed­nosti mezi jednotlivý­mi vyznáními a vysvětlil je různou mírou sociální integrace sebevrahů. A došel k závěru, že náboženstv­í je jen jeden zmnoha sociálních jevů, které mohou rozhodnutí o dobrovolné­m odchodu z tohoto světa ovlivnit. Zatímco Masaryk je přičítal v posledku jednotlivc­ům, Durkheim tvrdil jednoznačn­ě, že je často důsledkem jejich postavení ve společnost­i.

Durkheimův metodologi­cky přesný přístup se stal jedním ze základních stavebních kamenů moderní sociologie. Masaryk však rozvinul její jinou, neméně důležitou stránku: porozumění aktuálním společensk­ým problémům a upřímnou snahu o jejich řešení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia