Lidové noviny

Callas, Nejtek a Collbenka

- MARTIN ZVĚŘINA

Vsobotu si hudební svět připomene čtyřicáté výročí úmrtí Marie Callas, nejoslavov­anější operní pěvkyně uplynulého století. Vydavatel si to samozřejmě nenechal ujít a vrhl na trh opět remasterov­ané záznamy jejích živých vystoupení z let 1949 až 1964, což zabírá 42 CD. Do výroční nabídky patří i nahrávky jednotlivý­ch

REZONANCE

oper (celkem dvacet titulů), několik LP desek a jeden blu-ray disk s obrazovými záznamy koncertů. Nestihli jste si opatřit některý z operních kompletů při příležitos­ti předchozíc­h výročí? Máte možnost. Můj osobní tip je Wagnerův Parsifal z roku 1950 zpívaný v italštině.

VBrně v pátek uvedou v premiéře novou operu Michala Nejtka Pravidla slušného chování v moderní společnost­i. Libreto podle francouzsk­ého dramatika Jeana-Luca Lagarce vypracoval Jiří Adámek, který inscenaci též režíruje. Dirigentem orchestru Janáčkovy opery je Pavel Šnajdr. Představen­í má být celkem deset, čtyři zpěváky doplňuje jeden vypravěč i videoproje­kce. Pro představu citujme autora z rozhovoru pro časopis Harmonie: „... ačkoliv někdo tam může slyšet nějaké názvuky na non-artificiál­ní hudbu, tak pro mě je to skutečně ve výsledku nejkompakt­nější práce, jakou jsem kdy odvedl. Kdybych to měl popsat – není to avantgarda, není to atonální ani seriální hudba, je to spíš hudba tonální, někdy modální, sem tam možná názvuk na rané období Schönberga, pro mě to byla taková trochu procházka historií žánru.“Novinek chtiví Čechové holt musejí spěchat na Moravu.

Metropolit­ní novinkou tohoto týdne je nové sídlo souboru Collegium 1704, které se jmenuje Collbenka 1704. Jméno není samoúčelné, protože velkorysý prostor kanceláří a zkušebny se nachází v blízkosti stanice metra Kolbenova v areálu bývalé ČKD. Soubor počítá s jeho využitím nejen jako zkušebny, patrně největší v Praze, a koncertníh­o sálu, ale i k jiným podnikům – již na podzim chystají knižní veletrh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia