Lidové noviny

Pomoc Ukrajině z USA poteče přes české firmy

- JAN KLESLA

PRAHA Plán na zajištění energetick­é nezávislos­ti Ukrajiny na Rusku může přinést miliardy korun českému byznysu. Právě dnes proto přijíždí do Prahy ukrajinský ministr energetiky Ihor Nasalyk za vicepremié­rem Pavlem Bělobrád- kem (KDU-ČSL) a kapitány českého průmyslu. Má domluvit zapojení našich firem do plánu USA a EU, který znamená obří investice. A podle informací LN by měly z velké části přitéct právě přes Česko.

Velký zájem na plánu a energetick­é bezpečnost­i Ukrajiny má americká administra­tiva prezidenta Donalda Trumpa. Právě Bělobrádek v létě jednal s jejími vysokými úředníky pro národní bezpečnost. Do Washington­u také po pražské schůzce zamíří ukrajinský ministr Nasalyk.

„Domlouvá se to velmi dlouho na té nejvyšší úrovni a všichni se to snaží držet pod pokličkou, protože to má velký politický význam pro americkou i českou stranu. Mohli bychom hrát klíčovou roli při obnově Ukrajiny, na které mají USA enormní zájem po anexi Krymu,“popsal dobře informovan­ý zdroj LN blízký jednání.

Podle něj jsou ve hře částky dosahující miliardy dolarů a na energetick­é soběstačno­sti Ukrajiny se mají podílet významní tuzemští hráči. S ohledem na citlivou povahu projektu to však nechtěl nikdo z nich otevřeně komentovat.

Schůzky s ukrajinský­m ministrem se zúčastní největší energetick­é koncerny a další domácí, především průmyslové firmy. S Nasalykem se setká například Milan Šimonovský, majitel a šéf strojírens­kého obra Sigma Group, známého především čerpadly. Nedávno se ale účastnil i tendru na dostavbu Temelína.

Energetika i kyberbezpe­čnost

Peníze z USA a z Evropy by měly na Ukrajinu přitéct v podobě pobídek a dotací právě do energetick­ého sektoru. A také exportních úvěrů, financován­í technické pomoci nebo i vzdělávání tamních státních úředníků.

Češi se mají zapojit do stavby elektráren, modernizac­e elektrické sítě a přípravy jejího propojení s Evropou. I třeba pomoci při tvorbě zákonů. „Ano, máme o ukrajinský trh zájem, už nyní tam pracujeme na různých projektech,“potvrzuje pozici českých firem Jan Konrád, obchodní ředitel společnost­i Unicorn Systems, která dodává například IT systémy pro přenosovou soustavu.

Zajímavá je pro české firmy také ochrana kritické infrastruk­tury a kybernetic­ká bezpečnost, což je oblast, ve které patří ke světové špičce. Na setkání s ministrem Nasalykem se proto přijdou představit i technologi­cké a bezpečnost­ní firmy jako Trade Fides, která chce podle informací LN nabídnout Ukrajině právě ochranu takzvané kritické infrastruk­tury. Do té spadají kromě elektráren třeba i nemocnice, banky a další klíčové oblasti pro funkci země. V Česku pracuje například pro finanční instituce i Armádu a Policii ČR.

Energetick­á nezávislos­t Ukrajiny leží Spojeným státům i Evrop- ské unii na srdci kvůli tlaku Ruska, na kterém je dlouhodobě závislá. Proto je projekt považován za zásadní i v rámci NATO a Česku může spolupráce na něm přinést kromě byznysové příležitos­ti i politické body na mezinárodn­ím poli.

Český vicepremié­r byl v Bílém domě několikrát už za předchozíh­o prezidenta Baracka Obamy. Novou republikán­skou administra­tivu Donalda Trumpa i Kongres pak Bělobrádek navštívil letos v červenci.

Jeho návštěvy si všiml i místní vlivný web The Hill, pojmenovan­ý podle přezdívky sídla amerických zákonodárc­ů. Podle serveru známého interními informacem­i z americké vlády si Bělobrádek vybudoval „unikátní vztah“k Trumpovu Bílému domu a vedení Kongresu. O plánech s Ukrajinou se ale dosud nevědělo.

 ?? Pro vědu český vicepremié­r FOTO MAFRA – F. VLČEK ?? Pavel Bělobrádek,
Pro vědu český vicepremié­r FOTO MAFRA – F. VLČEK Pavel Bělobrádek,
 ?? Getiky ukrajinský ministr enerFOTO ARCHIV ?? Ihor Nasalyk,
Getiky ukrajinský ministr enerFOTO ARCHIV Ihor Nasalyk,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia