Lidové noviny

Cesta rodu Walderode k majetku je otevřená

- SEMILY

Nejen o zámek Hrubý Rohozec, ale i o další rodový majetek na Turnovsku, Jablonecku a Liberecku za více než tři miliardy korun žádá Johanna Kammerland­erová, manželka Karla des Fours Walderode už 25 let.

Včera Okresní soud v Semilech nárok na vrácení majetku zkonfiskov­aného rodině na základě Benešových dekretů uznal. Pokud bude rozsudek potvrzen a nikdo se proti němu neodvolá, věc bude v budoucnu u soudu pokračovat projednává­ním vrácení jednotlivý­ch pozemků. „Těch je více než 1400,“řekl soudce Michal Polák.

Karel des Fours Walderode přišel jako občan německé národ- nosti o rodový majetek v roce 1946. V roce 1947 mu však úřady českoslove­nské státní občanství vrátily. Zabraný majetek už ale nestihl získat zpět, po komunistic­kém puči v únoru 1948 emigroval a o občanství znovu přišel. Až v roce 1992 ministerst­vo vnitra Walderodem­u občanství opět vrátilo.

Za války se neprovinil

Z provedenýc­h důkazů podle soudce vyplývá, že se Karel des Fours Walderode neprovinil za války proti českému státu, a proto mu bylo občanství vráceno. Tím je splněna podmínka pro navrácení majetku rodině.

„Je dokázáno, že Karel maje- tek získal po svém otci na základě závěti,“uvedl Polák.

U jednotlivý­ch pozemků bude podle Poláka třeba zjistit, zda byly skutečně zkonfiskov­ány dekretem prezidenta republiky a co se s nimi poté stalo. Zda jsou způsobilé pro vydání, nebo za ně rodu náleží náhrada. Jednou z organizací, které by měly pozemky vracet, jsou Lesy ČR. Jejich právní zástupce soud informoval, že prověřují možnost případného mimosoudní­ho vypořádání.

Pravomocně zatím Kammerland­erová dostala kus lesa u obce Žďárek v okrese Liberec. Žádost o majetek projednává i soud v Jablonci. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia