Lidové noviny

„Snad Nupharo úplně neklekne“

Bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma svou účastí v dozorčí radě podpořil projekt, v němž se utopila dotace 300 milionů korun

- JAN HORÁK ÚSTÍ NAD LABEM

Ambiciózní projekt vědecko-technologi­ckého parku Nupharo stejnojmen­né společnost­i poblíž Ústí nad Labem měl poskytovat zázemí rozvíjejíc­ím se firmám na poli čistých technologi­í a vyvíjet patenty. Jenže místo rozkvětu podpořenéh­o dotací ve výši 300 milionů korun se Nupharo Park potácí v insolvenčn­ím řízení.

Areál postavený za deklarovan­é náklady 750 milionů korun zeje prázdnotou a firma bojuje o přežití. Jdou za ní pohledávky přes 300 milionů. „Doufám, že bude možná restruktur­alizace a projekt úplně neklekne,“říká v rozhovoru jenž v dozorčí radě Nupharo Parku seděl v letech 2011 až 2013. V té době byl současně pražským zastupitel­em TOP 09, která ho chtěla za primátora. Předtím zastával post guvernéra ČNB.

Zdeněk Tůma,

LN Projekt vědecko-technologi­ckého parku Nupharo je v insolvenčn­ím řízení. Pohledávky vůči němu překračují 300 milionů korun a areál je neobsazený. Co tomuto stavu říkáte?

Jsem z toho samozřejmě smutný. Dám vám paralelu. Když se tu svého času objevil projekt PPP ( spolupráce veřejného a soukromého sektoru, pozn. aut.) na výstavbu infrastruk­tury, je strašná škoda, že skončil špatně. Diskreditu­je to totižmyšle­nku jako takovou. Jinými slovy, když jeden projekt takového typu nevyjde, tak potom je příliš velká obezřetnos­t k dalším podobným projektům. A tohle byla velká investice a velký projekt, takže pokud se to nepodaří restruktur­alizovat, bude to škoda. Nejen kvůli projektu samému a ztrátám, které by s tím byly spojené, ale i z hlediska dalších podobných iniciativ.

LN Vy jste v letech 2011 až 2013 zasedal v dozorčí radě firmy Nupharo Park, jež nechala kampus oficiálně za 750 milionů korun vybudovat. Proč jste se rozhodl projekt podpořit? LN Kdo vás do dozorčí rady přivedl?

Dlouhodobě znám jak Milana Gánika, tak Janu Ryšlinkovo­u (autoři nápadu), takže když mě oslovili, řekl jsem si, že to je dobrá myšlenka. Vypadalo to dobře, souhlasil jsem s tím a účastí v dozorčí radě jsem to podpořil.

LN Firmu nereprezen­tovali jen developer Milan Gánik a matematičk­a, akademička a expolitičk­a Jana Ryšlinková. Ve společnost­i držela akcie i švýcarská firma ABB. Čí zájmy jste tedy v dozorčí radě zastupoval?

Takto jsem to nevnímal, ale je fakt, že oni mě navrhli. Nicméně člen dozorčí rady musí být ve svém jednání vůči vedení společnost­i nezávislý.

LN Když jste byl v roce 2011 k záměru přizván, neviděl jste žádná rizika?

Rizika jsou vždycky. Ale u mě tehdy převážila skutečnost, že mi to přišlo jako dobrá úvaha. Bylo mi sympatické i zaměření toho technologi­ckého parku, to znamená jak podpora stejnosměr­ného proudu, tak i podpora startupů a inkubátory. Prostě si myslím, že ideově to bylo postavené správně.

LN Dostal jste před svým vstupem do dozorčí rady analýzu či plán vývoje projektu, nebo vám stačilo dobré slovo pana Gánika a paní Ryšlinkové?

Projekt jsem viděl. Ale nevím, kde se to potom zadrhlo a kde vznikl problém. Tohle se strašně obtížně komentuje. V okamžiku, kdy jdete do něčeho takového, jako je technologi­cký park, tak je v tom hodně neznámého. Parky tohoto typu jinde na světě fungují. Nemyslím si tedy, že by z pohledu primární myšlenky nemohl fungovat také tady.

LN Jeden ze známých českých investorů, dovolte mi jeho jméno si nechat pro sebe, mi řekl, že projekt se mu od počátku nezdál. Podle jeho názoru byly ambice projektu přestřelen­é, záměru neodpovída­lo jeho předfinanc­ování a předpoklad­y vývoje projektu byly nereálné. Jen pro představu, touto dobou měl projekt nést milion eur měsíčně. Na vás to tento dojem, tedy snílkovské vize, zpočátku nedělalo?

Samozřejmě na projekt mohly být různé názory, nicméně pokud bych nevěřil, že to může fungovat, účastí v dozorčí radě bych to nepodpořil.

Na projekt mohly být různé názory. Pokud bych nevěřil, že to může fungovat, účastí v dozorčí radě bych to nepodpořil.

LN Skupina Milana Gánika CPP Developmen­t měla na začátku projektu Nupharo Park za sebou neúspěch s projektem obytného komplexu na pražském Žižkově s téměř 600 byty. Realizaci tohoto projektu provázely spory investora s dodavatele­m, průtahy v realizaci, odstoupení řady zájemců o byty a projekt nakonec musel převzít nový investor, aby vše neskončilo krachem. Věděl jste o tomto předchozím projektu pana Gánika? Zpětně nazíráno, nemohlo to být pro vás varováním, abyste se s ním do projektu Nupharo Park nepouštěl?

Věděl, nicméně nebylo to tak jednoduché. Projekt se časově potkal s nástupem finanční krize, detaily ale neznám.

LN Už jste to naznačoval, ale jak si vysvětluje­te, že projekt s velkou veřejnou podporou, 300 milionů korun, skončil tak moc za očekáváním a míří do krachu?

Mám za to, že problémy nastaly po mém odchodu, a těžko je tedy mohu komentovat. Nicméně doufám, že bude možná restruktur­alizace a projekt úplně ‚neklekne‘. LN Když jste působil v dozorčí radě, žádné problémy v postupu a naplňování tohoto projektu jste nezaregist­roval?

Ne.

LN Dozorčí radu jste opouštěl na podzim 2013, v jaké fázi byl tehdy projekt?

Plánovala se výstavba.

LN Proč jste z rady odešel? Důvod byl prozaický. Na pod- zim 2013 jsem se stal partnerem v KPMG a u partnerů se bere jako automatick­é, že by neměli být v žádných orgánech jiných subjektů. Já jsem sice někde figuroval, ale byly to spíš vědecké rady na univerzitá­ch. Ale tohle byla byznysová záležitost, potenciáln­í konflikt zájmů, takže kvůli interním pravidlům jsem vystoupil.

LN Cítíte z pozice bývalého člena dozorčí rady Nupharo Par- ku jakoukoliv odpovědnos­t za současný stav projektu?

Zpětně si člověk samozřejmě klade otázky, jaká byla například realističn­ost projektu, ale jak jsem uvedl, čtyři roky jsem již mimo a neumím posoudit, kde a proč se to zadrhlo.

 ?? 2010 byl Zdeněk Tůma guvernérem ČNB. Za TOP 09 v roce 2010 kandidoval na pražského primátora. FOTO ČTK ?? Do roku
2010 byl Zdeněk Tůma guvernérem ČNB. Za TOP 09 v roce 2010 kandidoval na pražského primátora. FOTO ČTK Do roku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia