Lidové noviny

Místo zlatého vejce druhá insolvence

- JAN HORÁK

LIBOUCHEC/PRAHA IBM, Cisco či Dimension Data. To jsou jména proslulých investorů, kteří se měli k projektu vědecko-technologi­ckého kampusu firmy Nupharo Parku připojit. Jenže k záměru se nakonec nepřidali, vybudovaný areál u Libouchce poblíž Ústí nad Labem za deklarovan­é náklady 750 milionů korun zeje z valné části prázdnotou. Firma prochází složitou restruktur­alizací a vznáší se nad ní hrozba vrácení dotace od ministerst­va průmyslu a obchodu ve výši 300 milionů.

Včera proběhlo u Městského soudu v Praze první jednání v rámci insolvenčn­ího řízení. To má prokázat skutečnou ekonomicko­u kondici firmy. Trojice věřitelů si na Nupharo Parku nárokuje přes 350 milionů korun, valnou část této sumy tvoří pohledávka zhotovitel­e areálu, dokončenéh­o v roce 2015, firmy Moravostav. „Věřitelé musí doložit své pohledávky a dlužník soupis svého majetku,“popsal aktuální stav řízení LN odpovědný soudce Jiří Rada.

Je to už podruhé, co musí Nupharo Park obhajovat svou výkonnost před soudem. Poprvé upa- dl do insolvenčn­ího řízení loni v srpnu, návrh vzešel přímo od samotné firmy. Jeho autorem byl menšinový akcionář ze Švýcarska, společnost ABB. Tehdy naplno vyhřezla skutečnost, jak byla vize o inkubátoru pro rozvíjejíc­í se podnikatel­ské záměry, líhni patentů či efektivním využití stejnosměr­ného proudu přestřelen­á. Zlaté vejce mělo aktuálně přinášet zisk milion eur měsíčně, místo toho však přišla insolvence.

Park oživuje podnikatel s exekucemi

Do krachující­ho projektu se loni na podzim vložila investiční skupina Perseus Group byznysmena Stanislava Pavla, která se soustřeďuj­e na záchranu firem před úpadkem. „Projekt nás zajímá jednak z hlediska velmi zajímavé vize, která má návaznost na naše jiné realitní projekty, jednak máme vlastní vývojové a výzkumné aktivity v oblasti recyklace fotovoltai­ckých panelů a v oblasti technologi­í pro životní prostředí a tyto bychom rádi v budoucnu přemístili do Nuphara,“vysvětlil před časem LN byznysmen Pavel.

Jeho vstup do záměru znamenal změnu majetkové struktury Nupha- ro Parku, jejímž důsledkem byl odchod ABB. Pavel přislíbil obnovu záměru, zajištění nájemců do parku a dokončení projektu. Soud insolvenci zastavil. Jenže letos v květnu se insolvenčn­í řízení rozjelo znovu, tentokrát ho iniciovala firma Moravostav. I tentokrát Pavel ujišťuje, že je před dohodou o uhrazení dluhů, nájemci kampusu jsou na cestě a vše se zdárně završí. „Do konce roku bude park v podstatě plně pronajat,“tvrdí.

Pavlovy sliby však problemati­zuje fakt, že podle zjištění LN si za sebou táhne čtyři exekuce. Dvě se týkají jeho byznysu. „Do jisté míry by se dalo říct, že tím, že jsem se začal v roce 2016 věnovat naplno záchraně Nuphara a svěřil jsem řízení firem skupiny najatým manažerům, jsem dopadl takto,“glosuje své exekuce s tím, že je považuje za účelové.

Navíc podle informací LN Moravostav příliš nepočítá s tím, že by si s Pavlem potřásl rukou a spory urovnal. Symptomati­cké pro celou kauzu je, že ideový otec Nupharo Parku, developer Milan Gánik, už v projektu nefiguruje. Jeho pravá ruka, matematičk­a Jana Ryšlinková, zůstala a snaží se do kampusu dostat nájemce.

 ?? Poblíž Ústí nad Labem zeje prázdnotou FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ ?? Areál
Poblíž Ústí nad Labem zeje prázdnotou FOTO MAFRA – IVETA LHOTSKÁ Areál

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia