Lidové noviny

Soud: Žalobce Komár se neprovinil

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ BRNO

Pavel Komár dorazil k brněnskému soudu v úterý ráno jen několik minut před začátkem líčení. Před jeho startem působil uvolněným dojmem. O to ostřejší slova si připravil pro šestičlenn­ý kárný senát. Ten rozhodoval o tom, jestli se Komár dopustil kárného provinění, když loni v červnu informoval veřejnost o tom, že se chystá vyslýchat policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho kvůli policejní reorganiza­ci.

Jako první došlo na čtení novin. Komár nechal předsedu kárného senátu Jiřího Pallu přečíst devět článků z různých médií. Byly seřazeny chronologi­cky a popisovaly dění ze začátku loňského června. Popisovaly otázky spojené se sloučením protikorup­ční a protimafiá­nské jednotky. Zaznělo, že spojení je překotné a povede k destabiliz­aci. Údajným motivem celé reorganiza­ce podle článků bylo umlčení Roberta Šlachty, jehož tým rozplétal ty nejsložitě­jší kauzy v Česku.

„Všechny články byly vydány ještě předtím, než jsem ony výroky pronesl,“hájil se Komár, kterého kárně zažaloval nejvyšší státní zástupce za to, že vyzradil neveřejné informace z trestního řízení.

„Svým výrokem porušil mlčenlivos­t a ohrozil důvěru ve státní zastupitel­ství,“tvrdil Jiří Pavlík, náměstek nejvyššího státního zástupce. Komárovi kladl za vinu jednak to, že záměr policisty vyslechnou­t zveřejnil ještě předtím, než se tak stalo. Nejvyššímu státnímu zástupci se také nelíbilo, že jakékoliv informace o Laubem o Tuhém pustil do světa. „Na veřejnost to mohlo působit dojmem, že policisté jsou z něčeho vinni, přitom měli pouze podávat vysvětlení,“uvedl náměstek Pavlík s odkazem na to, jaký mohl mít Komárův výrok dopad. „Absolutně odmítám, že podání kárné žaloby byla libovůle. Postup je v souladu se zákonem,“řekl Pavlík. V závěrečné řeči navrhl jako trest udělení důtky.

Vítězem je soudce

Žalovaný Komár pronášel svoji závěrečnou řeč přes hodinu. A připravil si ji pečlivě. Připomenul, že celá policejní reorganiza­ce nebyla dopředu naplánován­a a že tehdejší podezření, že je snahou zejména získávat informace z trestních spisů, byla důvodná.

Veřejnost podle Komára znejistily obavy, k čemu kroky vedení policie vlastně směřují. „Poskytnutí informace, že se státní zastupitel­ství věcí zabývá a chystá v ní konkrétní kroky, bylo podle mého názoru ve veřejném zájmu,“zdůvodnil Komár. Pod termínem veřejný zájem je totiž podle něj ukryta výjimka. Ta mu umožnila zveřejnit informace, které by za jiných okolností uvést nemohl. „Když tohle nebyl veřejný zájem, tak co jiného by to mohlo být. Informace, že probíhá jaderná válka?“snažil se Komár zdůvodnit informován­í veřejnosti.

Po závěrečnýc­h řečech byl stav na obou stranách jednací síně vyrovnaný. Složitost případu zdůraz- nil i kárný senát. A to tím, že si před vyhlášením rozsudku nařídil dvouhodino­vou pauzu na poradu. Verdikt zazněl až odpoledne. Jasný pohled kárného senátu prozra- dil už výrok: „Zprošťuje se.“V odůvodnění se ale nejvyšší správní soudci nejprve přiklonili ke kárnému žalobci. „Nebylo potřeba zmiňovat konkrétní jména. Byla tím navozena představa, že se v souvislost­i s policejní reorganiza­cí mohli ( Tuhý a Laube – pozn. red.) snad dopustit trestného činu, což mělo negativní vliv a zasáhlo to do jejich soukromí a profesní cti,“uvedl předseda senátu Palla. Opřel se tak do Komárových argumentů.

V druhé půli pak ale „rozprášil“argumentac­i kárného žalobce. Postupoval nepřiměřen­ě tvrdě. „Kárné řízení je prostředek, ke kterému je přistupová­no, až když není možné využít žádné jiné možnosti. V tomto případě ale nedošlo k takovému provinění, které by zakládalo kárnou odpovědnos­t,“konstatova­l. Komára částečně potěšil: „S rozhodnutí­m obsahově souhlasím. Nicméně nedomnívám se, že jsem nejednal ve veřejném zájmu.“Přiznal ale, že se po včerejším rozhodnutí­m bude více hlídat.

„Skutečnost, že celou reorganiza­ci dosud považuji za nevhodný krok neodůvodně­ný praxí a potřebou, nepodložen­ý žádnými analýzami nebo potřebami praxe, tak na tom setrvávám a zcela jistě bych to uvedl i nyní,“reagoval po jednání. Poznámka k tématu na straně 10

Odstranění Roberta Šlachty. Ohrožení důvěry v činnost státního zastupitel­ství. I takové ostré výrazy padaly včera u Nejvyššího správního soudu v Brně. Nešlo ale o vyšetřován­í policejní reorganiza­ce, nýbrž o projednání kárné žaloby na Pavla Komára, náměstka vrchního státního zástupce v Olomouci.

 ?? Si pro soud připravil hodinovou řeč FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Pavel Komár
Si pro soud připravil hodinovou řeč FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Pavel Komár

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia