Lidové noviny

Macronovu reformu propírá ulice

- PAŘÍŽ

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron včera zažil vůbec první pouliční protesty proti své vládě. Kvůli chystaným změnám zákoníku práce svolal komunisty podporovan­ý odborový svaz CGT stávky a demonstrac­e po celé Francii.

Podle šéfa CGT Philippa Martineze skončila akce úspěchem a jen v regionech vyšlo do ulic na sto tisíc lidí. Odhady policie ale hovořily o mnohem nižších číslech, vmnoha městech se lišily až o polovinu.

„Moc lidí tu není, jsme trochu zklamané,“přiznala deníku Le Monde univerzitn­í studentka Camille, jež proti „zrychlení neoliberál­ní politiky“protestova­la na pařížském náměstí Bastily. Na některých místech musela proti radikálním mladým odborářům zasahovat policie.

Organizáto­rům demonstrac­í uškodila nejednotno­st odborových centrál. K pořádající CGT se sice přidaly další tři svazy, největší odborová centrála CFDT a třetí největší FO se ale protestů nezúčastni­ly, i když Macronem navrhované reformy rovněž kritizoval­y. V této fázi však považují za účinnější další vyjednáván­í.

Lenoši, cynici a extremisté

Někteří demonstran­ti včera reagovali i na prezidentů­v neopatrný výrok při návštěvě Atén, kde Ma- cron označil odpůrce reformy za „lenochy, cyniky a extremisty“. Samotný šéf Elysejskéh­o paláce včera odcestoval na karibské ostrovy, aby na vlastní oči viděl rozsah škod na francouzsk­ých zámořských územích po hurikánu Irma. Mezi místy, která Irma zpustošila vůbec nejvíce, je zejména ostrov Svatý Martin, jenž je zčásti fran- couzským a zčásti nizozemský­m územím.

Pařížané, kteří včera cestovali do práce, se potýkali jen s částečnými omezeními. Státní společnost SNCF dokázala zajistit provoz 50 až 80 procent příměstský­ch vlaků, rychlovlak­y TGV pak jezdily jako obvykle. Z vlaků RER, jež vozí pasažéry například z centra Paříže na letiště Charlese de Gaulla, jezdil včera každý druhý.

Stávky se projevily i na letišti: irský nízkonákla­dový dopravce Ryanair včera zrušil 110 letů.

Odboráři si pochvalova­li ochromení dopravy v některých městech – například v jihofranco­uzském Nice včera nevyjely žádné tramvaje ani autobusy.

Další protesty se podle CGT uskuteční 21. září. O dva dny později chystá manifestac­e krajně levicové hnutí Nepoddajná Francie neúspěšnéh­o prezidents­kého kandidáta Jeana-Luca Mélenchona. Hnutí označuje Macronovu reformu za „státní sociální puč“. rok

 ?? Ze společnost­i ArcelorMit­tal stávkovali v Marseille proti reformě pracovního trhu v ochranných oblecích s tváří Che Guevary a světlicemi v rukou FOTO REUTERS ?? Oceláři
Ze společnost­i ArcelorMit­tal stávkovali v Marseille proti reformě pracovního trhu v ochranných oblecích s tváří Che Guevary a světlicemi v rukou FOTO REUTERS Oceláři

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia