Lidové noviny

Odboráři v divadle, to je noční můra

-

Kdo by si nepamatova­l skvělý film Istvána Szabóa Setkání s Venuší z roku 1991. Pojednává o maďarském dirigentov­i přijíždějí­cím do pařížské opery nastudovat Wagnerova Tannhäuser­a. V divadle se setkává s jinými poměry, než na jaké byl jako „socialisti­cký“umělec zvyklý, především v něm mají velkou moc odbory. Vznikají absurdní a především kontraprod­uktivní situace, z nichž vyplývá, že odborářům je v zásadě ukradené, co ze zkoušek vyleze, hlavně aby tvůrce nepřetáhl ani ominutu. Jakmile „zazvoní“, nechávají všeho být a režisér si může rvát vlasy z hlavy, že se mu právě v té či oné scéně něco podařilo a potřebuje ji zafixovat. Prostě mají své nároky a ty jim nikdo nebude brát.

Jistě si nikdo nepřeje, aby hudebníci a sbory „padali na hubu“a neměli zastání, ale divadlo nikdy nebude fabrika, kde se osm hodin sekají cvičky u pásu. Jak říkal Teige, kdyby umění uměl každý, přestalo by být uměním. A tak pochopitel­ně na umělce dramatické i jiné neplatí stejná měřítka jako na slečnu z pošty. Především v umění neexistuje žádná definitiva pod penzí, nikdo tam nemůže mít zaručenou budoucnost. Je to kruté, ale když se herec, tanečník nebo hudebník nevyvíjí nebo, nedej bože, jeho talent zplaněl, nemůže čekat, že si ho někdo bude držet. A mělo by to být tak, že si to žádné odbory nebudou moct vydupat.

V českém divadle odjakživa panovaly vcelku liberální poměry, žádné kastovnict­ví se tu nepěstoval­o, technikář nebo herec, všichni jsou u divadla. Zato třeba v Rusku, panečku, tam bývalo v divadlech pěkné samoděržav­í, tam si proti řediteli netroufl nikdo ani pípnout, a že by si kulisáci sedli ke stolu, kde dlí hvězda souboru, nepřipadal­o v úvahu. A byly i opačné extrémy: když Alfréd Radok utekl z komunistic­kého Českoslove­nska, trpěl pak v sedmdesátý­ch letech ve švédském divadle jako zvíře pod knutou odborářů a levičáků. Ti žvanili do všeho, aniž tomu rozuměli, a de facto vládli divadlem. Až takové moresy se v českém divadle neuchytily, ale jak se zdá, nemáme k nim daleko – devět odborových organizací v jednom divadle, i když je toNárodní, to je vážně nenormální.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia