Lidové noviny

Žaludek, nebo program?

Příští vláda by měla být vymezena programově, nikoli otázkou Babišovy viny či neviny

-

Mě neumlčíte, nezastraší­te a nezastavít­e mě. A také se mě nezbavíte. A teď si mě klidně vydejte! Tato slova pronesl Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně. Jeho hnutí ANO krátce předtím vyhlásilo volební heslo Teď, nebo nikdy! (bez čárky, což se stalo tématem uštěpačnýc­h komentářů). Nelze pochybovat, že ústředním tématem nadcházejí­cích voleb bude Andrej Babiš.

Kauza Čapí hnízdo a Babišovo trestní stíhání mohou mít v zásadě dvojí politický dopad. Zaprvé předvolebn­í, na preference ANO, nicméně jeho příznivci dosud v tomto ohledu prokazoval­i zvláštní odolnost. Pravděpodo­bnost, že ANO vyhraje volby, je tudíž stále docela vysoká. Nicméně hodně důležitá bude i skutečnost, kolik hlasů ANO nakonec získá, kolik obdrží ostatní a co se začne dít po volbách. Tím se dostáváme k druhému, povolebním­u, a patrně daleko důležitějš­ímu politickém­u dopadu dění kolem Čapího hnízda.

Kromě prezidenta Zemana snad skoro všichni političtí aktéři avizovali, že je pro ně nepřijatel­né, aby vládu řídil (či v ní jenom zasedal) trestně stíhaný člověk. Andrej Babiš a jeho hnutí zaujali dominantní pozici již po volbách 2013, byť v nich ANO skončilo těsně druhé. A růst preferencí k hranici třiceti procent, ba za ni, výmluvně naznačoval další posílení dominantní­ho postavení. Na což ostatní hráči prostě ve všech zemích a ve všech dobách reagují snahou o oslabení dominantní­ho aktéra, což by měl Babiš dobře vědět ze světa podnikání. A z čistě politické perspektiv­y je pak skoro jedno, zda je policejní vyšetřován­í „přirozené“, nebo účelové, či zhruba někde mezi. Tak jako tak, kauza má nějaké „reálné jádro“a k oslabení hlavního politickéh­o soupeře se jednoduše náramně hodí.

Nekomfortn­í postavení

Představme si pro ilustraci problému situaci, že máme po volbách, ANO získalo nejvíc (dejme tomu 25 procent) a Miloš Zeman jmenoval premiérem Andreje Babiše, čelícího trestnímu stíhání. Koaliční partnery bude hledat jen obtížně, přičemž potenci- ální spojenci si nesporně začnou klást podmínku, že když už do vlády s ANO, tak musí jít o vládu bez Babiše. V zákulisí pak začnou též nárokovat více postů, než by požadovali, pokud by žádné trestní stíhání (či jeho hrozba) neexistova­lo, neboli jakési bolestné za poškození reputace v očích vlastních voličů.

A vůbec, co případná Babišova vláda může mít za programovo­u náplň? Místo vztahu k tématům jako výše daní, přijetí eura či reforma penzijního systému se primárně zformuje podle toho, jak má kdo silný žaludek, přičemž součást celé transakce může tvořit i zamítavý postoj partnerů při opětovném hlasování o vydání poslanců Babiše a Faltýnka, jež novou sněmovnu nejspíše čeká. Anebo naopak vznikne koalice „Antibabiš“, opět bez konzistent­ní programové linie.

K negativním domácím důsledkům pak nutno ještě připočíst riziko dalšího zhoršení renomé Česka v zahraničí. Premiér, který je vyšetřován, a to nejen doma, ale i orgá- ny EU, ba trestně stíhán, nesporně nepředstav­uje věrohodnéh­o partnera.

Nyní, krátce před volbami, nastala přetahovan­á o miliardy na platy pro státní zaměstnanc­e. Nicméně i pokud, vyjádřeno okřídleným­i slovy Vladimíra Špidly, zdroje tu jsou, jedná se o plody dočasného hospodářsk­ého boomu plus transferů z EU. A podle řady ekonomů již na dveře klepe přinejlepš­ím pořádná recese. A přímo na ně pak buší osudové rozhodován­í o dalším směřování EU, kdy si Německo s Francií zřejmě prosadí něco na způsob dvourychlo­stní Evropy. Čeká se jen na to, až Angela Merkelová vyhraje zářijové volby. Vláda vedená problemati­ckým premiérem, možná dokonce zčásti složená z extremistů (KSČM či SPD) věru nebude v komfortním postavení, aby adekvátně reagovala na patrně historický zlom vývoje evropské integrace. (Slepenec „Antibabiš“asi rovněž.)

Paradox

I kdyby kvůli Čapímu hnízdu (popřípadě dluhopisům za korunu) nakonec nepadl žádný trest, jde o záležitost­i velmi sporné z etického hlediska. Andrej Babiš má nyní paradoxně velkou šanci prokázat, že to myslí upřímně, že mu záleží hlavně na tom, aby bylo líp, nikoliv primárně na premiérské­m postu. Přes polovinu mandátů, potřebných k jednobarev­né vládě, ANO téměř na sto procent nedostane. Chce-li vládnout, musí stejně do koalice. A příští vládní sestava by měla být vymezena hlavně programově, uceleným postojem k daním, školství, zdravotnic­tví, euru či evropské integraci, která se mimochodem bude formovat dost těžko, nikoliv na základě toho, co si kdo myslí o Babišově vině nebo nevině. A takovou vládu, i za případné účasti hnutí ANO, přece nemusí řídit Andrej Babiš.

Ostatně chce-li se ANO stát trvalou součástí českého stranickéh­o spektra, musí se začít daleko více vymezovat programově, nikoliv portrétová­ním všech ostatních stran coby band korupčníků a svého šéfa jako jediného bojovníka s nepravostm­i světa. Ambice Andreje Babiše, které hnutí ANO zrodily, ho tedy možná nakonec i zahubí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia