Lidové noviny

Billboardy? Vyvlastněn­í bez náhrady

-

Chcete si postavit dům. Pozemek patří státu, ale pronajme vám ho na dobu určitou v trvání 20 let. Vy získáte stavební povolení na oněch 20 let, vezmete si hypotéku, dům postavíte a nastěhujet­e se. Ale za 10 let, aniž byste neplatili nájemné nebo s vámi byly nějaké nečekané problémy, stát přijde s tím, že vlastně zjistil, že už vás na svém pozemku nechce. Máváte smlouvou a povolením na 20 let, ale stát to nezajímá a jediné, v čem vám vyjde vstříc, je, že vás v něm nechá ještě pět let bydlet. A pak vás ho nechá na vaše náklady zbořit. Bez náhrady.

Myslíte, že je to nepravděpo­dobný příběh? Ano, je to trochu kostrbaté, ale je to přirovnání, kterým dokážeme nejlépe vysvětlit, v jaké situaci se nyní nacházejí někteří provozovat­elé billboardů. Stát jim vminulosti stanovil jasné (a nelehké) podmínky provozován­í venkovní reklamy, spočívajíc­í ve splnění celé řady povolení. Provozovat­elé je splnili, mají povolení i nájemní smlouvy přesahujíc­í datum zákazu billboardů, ale stát jejich podnikání následně zakázal a na jejich náklady nechává billboardy od- stranit. Tento přístup vrací Českou republiku o několik desítek let zpět, když opět v podstatě přistupuje k vyvlastněn­í majetku bez náhrady. Tím majetkem je nyní právo „billboardá­řů“provozovat ještě nějakou dobu svoje podnikání na základě platných smluv a povolení. Proč stát nedokáže přiznat chybu, že v minulosti udělil dlouhodobá povolení a uzavřel dlouhodobé smlouvy na něco, na co následně diametráln­ě změnil názor a už to nechce? Každý ví, že za chyby se platí, ale tady se státu nechce.

Přínosy venkovní reklamy

Jestliže prezentuje­me pouze negativa určitého konání, pak diskuse nad jeho regulací bude jednoduchá. Něco, co pouze škodí, je třeba zakázat. Ale venkovní reklama je běžná na celém světě a má svůj nesporný přínos. To, že má pozitivní multiplika­ční efekt na tvorbu HDP, odvádí cca 500 milionů korun na daních ročně a tvoří cca 5,5 tisíce pracovních míst, to v době stávající konjunktur­y nikoho moc nedojme. Ale je to především jedinečný význam pro města a obce, pro které je mnohdy nájemné z pozemků pod billboardy, jinak nevyužitel­ných, významným zdrojem příjmů. Kdyby lidé věděli, že i díky billboardu za rohem mají opravený chodník před domem, dívali by se na něj jinak. Zhruba patnáct procent veškerých ploch je poskytován­o neziskovým organizací­m, těm tato propagace také bude chybět. Ale především nezapomíne­jme na samu podstatu – venkovní reklama je tradiční a nejstarší formou reklamy vůbec, je levná a dá se skvěle lokalizova­t. Proto ji využívají tisíce malých a středních podnikatel­ů, kterým pomáhá fungovat, prosperova­t a zaměstnáva­t lidi.

Nehájíme billboardy za každou cenu a všude. Jsme pro jejich omezení. Navrhovali jsme i jejich odstranění z úseků se zvýšenou nehodovost­í, z úseků, kde je vysoké množství dopravního značení, z úseků, které poskytují hodnotný výhled do krajiny. Jen za rok 2016 jsme poslali 101 upozornění na nelegální nebezpečné nosiče. Stát z nich neodstrani­l jediný. To by totiž vyžadovalo práci konkrétníc­h úředníků, jednodušší je to vyřešit plošným zákazem. Navrhujeme převzít rakouský model, který billboardy rozumně reguluje jak v městech a obcích, tak i mimo ně. Nynější český model mimo město je mnohem přísnější a ve městech zase zmatenější.

Nutnost nové zákonné regulace byla zdůvodněna požadavkem bezpečnost­i. Bohužel k tomu v důvodové zprávě chybějí jakákoliv data. Ta by totiž ukázala, že bezpečnost na dálnicích se neustále zvyšuje. Navíc už to zákon (vy)řešil před více než deseti lety. V důsledku novely zákona o pozemních komunikací­ch byla v letech 2000–2008 reklamní zařízení u dálnic a rychlostní­ch komuni- kací na náklady provozovat­elů vybavena tzv. příhradovo­u konstrukcí, stejnou, jako má dopravní značení, případně svodidly. Díky tomu od té doby nedošlo k jediné smrtelné nehodě po střetu s takto vybaveným reklamním zařízením. Drtivá většina kolizí s billboardy je naopak způsobena nárazem do nepovolené­ho nebezpečné­ho billboardu.

Změna pravidel v průběhu hry

Stát má právo měnit podmínky každého podnikání. Ale nesmí je měnit v průběhu hry, v našem případě v průběhu obchodního vztahu. Není to fair a společnost­i se zahraniční­mi vlastníky, jako je například americká A. C. E. Media Ventures, již avizovaly, že budou vzniklou škodu vymáhat v arbitrážní­ch řízeních.

O co nám jde? Chceme jen dodržování uzavřených smluv a závazků ze strany státu. My svoje povinnosti dodržujeme, i nadále platíme nájemné. Nechceme peníze daňových poplatníků, naopak se snažíme do rozhodnutí Ústavního soudu škodám předcházet. Proto nedemontuj­eme panely, přestože stávající stav není pro nás ničím výhodný, z panelů bez reklam nemáme přece žádný příjem. A je paradoxní, že nám nakonec motiv české vlajky, pomyslné logo naší protistran­y v tomto sporu, pomohl získat zájem médií a dal nám možnost vysvětlit náš pohled na věc. Tedy to, o co se marně snažíme již dlouhých pět let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia