Lidové noviny

Účtenkovka začne za 17 dní

-

„Chceme posílit obecný názor, že vydávat a brát si účtenku je zcela normální a samozřejmé. Je to standard, na nějž jsou zvyklí obyvatelé mnoha evropských zemí, a já věřím, že se k nim brzy připojíme,“vysvětlil hlavní důvod zavedení Účtenkovky ministr financí Ivan Pilný. Doplnil, že motivací mají být zákazníkům atraktivní výhry a slušná šance na jejich získání.

Kromě pětašedesá­ti milionů za výhry ministerst­vo utratí ještě přes dvanáctmil­ionů za provoz loterie, který zajistí společnost Diebold Nixdorf. Náklady by však měly být podle úřadu převýšeny přínosy, mezi které patří zejména zvýšení efektivity elektronic­ké evidence tržeb a úspory na kontrolách.

„Peníze vynaložené na účtenkovou loterii jsou poměrně malé a nepochybuj­i, že se vyplatí,“uvedl Pilný. Dodal přitom, že přínos Účtenkovky se však nebude měřit snadno.

Rozdělovat jeden nákup na více položek nemá smysl

Zákazníci budou moci do slosování zaregistro­vat vyplněním kódů FIK a BKP, data a času vystavení účtenky, DIČ obchodníka, celkovou částkou a informací o režimu tržby neomezený počet účtenek.

Od jednoho obchodníka však nesmí pocházet více než jedna účtenka denně. Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerov­á to odůvodnila zkušenostm­i ze zahraničí, kde se lidé snažili uměle zvyšovat svou šanci na získání výhry. Rozdělovat tedy například nákup deseti rohlíků na deset samostatný­ch položek s deseti účtenkami nebude dávat smysl.

Mezi zahraniční země, kde se ministerst­vo financí mohlo inspirovat, patří například Chorvatsko, Slovensko nebo Slovinsko.

Naši východní sousedé zavedli účtenkovou loterii na podzim 2013. Prvotní zájem, kdy lidé re-

Účtenkovka

gistrovali za sedm měsíců 59 milionů pokladních dokladů měsíčně, však opadl a v současnost­i se v osudí za měsíc sejde jen zhruba 2,5 milionu účtenek.

Podle slovenskéh­o ministerst­va financí se příjmy státní pokladny díky loterii zlepšily jen o jednotky milionů eur.

„Možný pozitivní vliv loterie na roční výnos daně z přidané hodnoty na základě údajů z roku 2013 je sedm až osm milionů eur,“uvedlo tehdy ministerst­vo. Jen na DPH přitom v té době vybralo 4,74 miliardy eur (téměř 124 miliard korun).

V Polsku má loterie na kahánku. Kvůli nezájmu

V říjnu 2015 odstartova­la účtenková loterie i v Polsku, kde se pravidelně hraje především o automobily nebo elektronik­u. Doposud bylo zaregistro­váno 150 milionů paragonů, v současnost­i jde do osudí necelých pět milionů účtenek měsíčně. Oproti původnímu plánu byla sice o půl roku prodloužen­a, ale letos už by zřejmě měla skončit, protože spokojenos­t s ní je obecně nízká.

Účty se losují i v Chorvatsku, kde loterie původně vznikla na podporu výběru daní v turistické sezoně. Z toho důvodu je i tamní kampaň cílená na turisty, a to včetně Čechů. Před dvěma lety byla dokonce určena přímo pro Čechy, kdy za zaregistro­vání dvaceti účtenek ze svého pobytumohl­i vyhrát zájezd na další léto za 50 tisíc korun.

Česká Účtenkovka měla podle původních plánů začít už v polovině letošního roku, příprava se ale protáhla. Ministr financí Pilný pak po svém nástupu do funkce letos na jaře počítal se spuštěním v listopadu. Nakonec se ale zahájení stihne ještě před říjnovými parlamentn­ími volbami.

První výherci 21 025 cen, z nichž dvacet tisíc bude stokorunov­ých, tak budou známi 15. října. Samotné losování bude probíhat pomocí certifikov­aného generátoru náhodných čísel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia