Lidové noviny

Dráhy nakoupí vlaky za miliardu

- MICHAL PAVEC

PRAHA Státní dopravce stvrdil jeden z největších nákupů pro regionální dopravu za poslední dobu. U ostravské Škody Vagonka si České dráhy objednaly devět souprav RegioPante­r – zaplatí za ně zhruba miliardu korun. Vozit pasažéry budou nejspíše v Plzeňském kraji.

Jde o vyčerpání dva roky staré smlouvy na dodávku až jedenácti nízkopodla­žních vlaků. Dva z nich už dnes vozí lidi na ostravské letiště v Mošnově. Celková cena rámcového kontraktu je 1,2 miliardy. Jeden vlak RegioPante­r tak vyjde přibližně na 109 milionů.

Spor s dodavatele­m

České dráhy s těmito nízkopodla­žními vozy s wi-fi připojením mohou určitě počítat pro jízdní řády, které začnou platit na sklonku roku 2018.

Pikantní je, že výrobce vlaků patří do skupiny Škoda Transporta­tion. S ní vede státní dopravce nesmírně citlivý soudní spor týkající se platnosti výroku arbitrážní­ho soudu, který na podzim 2015 nařídil Českým drahám zaplatit Škodě v bitvě o pozdě dodané lokomotivy 1,2 miliardy korun. Případ je kuriózní zejména v tom, že Škoda Transporta­tion je jedním z klíčových dodavatelů státního železniční­ho dopravce.

„Tyto jednotky by měly být nasazeny na pravidelné spoje na podzim příštího roku a zaplatíme za ně zhruba miliardu korun. Pro spolufinan­cování jejich nákupu bychom rádi využili operační program OPD II s tím, že v tom případě budou nasazeny na linku Plzeň–Horažďovic­e,“potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia