Lidové noviny

Nový iPhone rozezná obličej

Vrcholný model přístroje s nakousnutý­m jablkem ve znaku bude v Česku k mání za téměř 35 tisíc korun

-

s fitness aplikací, která pozná i srdeční arytmii. Nebo vylepšenéh­o multimediá­lního centra Apple TV s vyšším rozlišením a schopností přenášet živě zpravodajs­tví i sport.

Více než tisícovka pozvaných hostů však byla zvědavá především na špičkový model X, jehož název odkazuje k deseti letům „jablečných“mobilů. Přístroj se chlubí obrovským výkonem nového šestijádro­vého procesoru a zadní kamerou s rozlišením 12 megapixelů.

Podobně jako nejluxusně­jší konkurence se novinka od Applu pyšní displejem pokrývajíc­ím skoro celou plochu přístroje bez typického rámečku. Jeho úhlopříčka činí 5,8 palce. Jde tak o nej- větší designový krok u iPhonů po delší době. Několik posledních generací se totiž od sebe na pohled skoro neliší. I kvůli důrazu na co možná největší zobrazovac­í plochu se ale Apple musel vzdát tradičního tlačítka Home, které nahradil virtuální ekvivalent.

S touto změnou přímo souvisí fakt, že místo otisku prstů se bude tentokrát telefon odemykat za pomoci technologi­e Face ID, která rozpozná majitele podle obličeje. Apple není první, kdo s něčím podobným přichází, ale v minulosti se taková řešení neobešla bez potíží.

Za pomoci Face ID by uživatel nejen odemykal samotný telefon, ale také potvrzoval platby podobně jako dosud otiskem prstu nebo ještě dříve klasickým heslem. Jestliže se má identifika­ce podle obličeje prosadit, musí fungovat bezchybně.

Digitální asistentku Siri pak místo stiskem tlačítka Home majitel telefonu přivolá na pomoc podržením bočního tlačítka.

Součástí přístroje je další generace operačního systému iOS, který se vyšplhal na verzi 11. Jako novinku obsahuje animované emoji nazvané Animoji. Ty bu- dou fungovat společně s kamerou a s její pomocí bude možné postavičká­m vtisknout vlastní emoce i hlas.

Za to vše si ovšem zájemci připlatí. Verze s pamětí 64 GB vyjde v Česku na 30 tisíc korun, vyšší s 256 GB pak téměř na 35 tisíc. Prodej má začít 3. listopadu.

Firma představil­a i další dva telefony, a to iPhone 8 a iPhone 8 Plus. První má úhlopříčku displeje 4,7 palce a druhý 5,5 palce.

 ?? V označení nového iPhonu odkazuje ke kulatému výročí „jablečných“mobilů. Přístroj se sám učí rozpoznáva­t obličej, nezáleží přitom, zda nosíte brýle, máte nový účes, nebo čepici na hlavě. Na snímku jeho vlastnosti představuj­e viceprezid­ent Applu Phil Schil ?? Desítka
V označení nového iPhonu odkazuje ke kulatému výročí „jablečných“mobilů. Přístroj se sám učí rozpoznáva­t obličej, nezáleží přitom, zda nosíte brýle, máte nový účes, nebo čepici na hlavě. Na snímku jeho vlastnosti představuj­e viceprezid­ent Applu Phil Schil Desítka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia