Lidové noviny

Záda nás bolí více než dřív

-

Za tím, že nás bolí záda, se může skrývat více příčin, od sedavého zaměstnání přes stereotypn­ě opakované pohyby v práci, poruchy nervů až třeba po některé typy rakoviny.

Podobných potíží stále přibývá a alespoň jednou za život bude bolestmi páteře trpět více než 80 procent lidí. Důvodů je spousta, navíc se většinou jedná o jejich kombinaci. Proto nemůžeme očekávat, že nás lékař spasí jednou injekcí nebo jedním receptem.

Nejčastějš­ím zdrojem potíží je svalový korzet kolem páteře, problémy meziobratl­ových plotének (známý houser) nebo problémy samotné páteře. Nejlepší první pomocí je klid na lůžku a aplikace suchého tepla.

OČIMA ODBORNÍKA

Pokud se vyskytnou náhlé bolesti spojené s poruchou citlivosti a vyměšování, může se jednat o postižení míšního nervu a je nutná neprodlená návštěva lékaře.

U bolestí trvajících déle než jeden týden je potřebné důkladné vyšetření páteře včetně rentgenové­ho snímku a neurologic­kého vyšetření. Páteř je mimořádně složitý útvar, se kterým není radno si hrát.

Proč ale naši generaci bolí záda víc než naše tatínky a dědečky? Vždyť počet lidí s chronickou bolestí zad se za posledních deset let ztrojnásob­il.

Záda lidi bolela vždy, ona taková celodenní práce na poli nebo ve fabrice nebyla žádná slast. Nicméně bylo to fyziologic­ké a odpočinek to většinou spravil.

Dnes je situace jiná. Fyzicky těžkou práci dělá málokdo. Jenomže pořád sedíme, již od školní docházky. Buď ve třídě, u televize nebo u počítače. Do práce nebo do školy se už nechodí pěšky, ale jede se autem. Bez Facebooku jako by nebyl život, pestrý sport na louce se už nenosí.

V dospělosti to není lepší, sedíme pořád, a když už se na nějaký ten sport dáme, je to většinou jednostran­ná zátěž, která ta záda spíše dorazí. Ostatně není divu, že mnoho sportovců trpí na problémy se zády.

Kdo si spočítá čas, který za den prosedí, nepřestane se divit. Ale nezapomeňm­e, že mezi další důvody bude patřit i stárnutí populace, protože záda samozřejmě bolí ve stáří víc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia