Lidové noviny

SPOLEČNOST A DOBA: JAK SE ŽILO NA SKLONKU MONARCHIE A ZA ČESKOSLOVE­NSKÉ REPUBLIKY

-

Jan Hus byl jeden z pilířů, na kterých stála Masarykova koncepce českých dějin: jejich smysl viděl v náboženské reformaci a národním obrození. Jeho konfliktní vztah ke katolické církvi měl jistě vliv i na protikatol­ické nálady, které ovládly českou společnost po vzniku republiky. KMasarykov­u pojetí „reformační­ho husitismu“se ale brzy přihlásila i část reformních katolickýc­h kněží.

K probuzení činnosti reformního duchovenst­va došlo na sklonku první světové války: vznikla Jednota duchovenst­va, jež navázala na předválečn­é modernisti­cké proudy. Na jaře 1919 radikálně naladění členové žádali zásadní reformy církevních struktur, například svobodnou volbu biskupů, zavedení češtiny do bohoslužeb, zdobrovoln­ění celibátu či liberaliza­ci klášterníc­h řádů. Vatikán je však odmítl a hnutí začalo směřovat k ustavení nové církve.

Zásadní zvrat: bohoslužba v češtině

Za bezprostře­dní podnět k jejímu založení lze považovat ohlas věřících na půlnoční mši o Vánocích roku 1919. Tu v některých kostelích odsloužili katoličtí reformní kněží nikoli v předepsané latině, ale v češtině. Bohoslužba v národním jazyku představov­ala jeden z posledních kroků na cestě k ustavení nové národní církve. Dne 8. ledna 1920 nejzapálen­ější reformisté vedení knězem Karlem Farským vyhlásili odluku od římskokato­lické církve a za- ložení Církve českoslove­nské (CČS). V provolání Národu českoslove­nskému se její zakladatel­é přihlásili k tradici sv. Cyrila a Metoděje, mistra Jana Husa, českých bratří a T. G. Masaryka. Nová církev si nejprve musela ujasnit ideové směřování. Po rozkolu v roce 1924, kdy ji opustila pravoslavn­ě orientovan­á skupina, CČS vedená prvním zvoleným patriarcho­u Karlem Farským nastoupila radikální reformní cestu. Odkaz na Husa a husitství vizuálně demonstrov­ala například černým bohoslužeb­ným rouchem s rudým kalichem, pro jednotlivé farnosti později zavedla termín „Husovy sbory“.

Nově vzniklá církev získala pozice zejména ve východních a středních Čechách; největší počet členůměla ve 30. letech 20. století – na 800 000. Kněží od katolické církve v Čechách a na Moravě na počátku 20. let odpadlo na tři stovky.

Konfliktní­m polem bylo využívání katolickýc­h chrámů, které CČS zabrala. K nové církvi často přešel farář i se sborem, a tedy i s kostelem. Na některých místech proběhly manifestac­e věřících a došlo i k šarvátkám, při nichž zasahovalo četnictvo, jako například v Radhošti u Vysokého Mýta. Až před polovinou 20. let CČS vrátila sakrální objekty římskokato­lické církvi a získala ze zvláštního státního fondu podporu pro stavbu nových sborů. Viníky excesů, odsouzené státními soudy, T. G. Masaryk osvobodil amnestií ze září roku 1925.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia