Lidové noviny

Rusko tak nějak bez inteligenc­e

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Pár mladých mužů nakráčelo včera ráno k domu, kde žil do své smrti opoziční předák Boris Němcov, vytáhli šroubováky a sundali pamětní desku, která připomínal­a, že vražda politika se odehrála 27. února 2015 v centru Moskvy. Tato informace vydržela na domě přesně pět dnů. Pak ji aktivisté známé ruské organizace SERB (militantní skupina působící v Rusku a na Ukrajině, známá jako South East Radical Block) strhli a odnesli na policii, že prý byla na fasádu připevněna bez povolení úřadů. Taková maličkost. Nikomu se nic nestalo, ale přesto je tato událost jen jedním dílem ze seriálu, který teď v Rusku frčí.

ORBIS UNUS

O víkendu si skvělá ruská publicistk­a, komentátor­ka, spisovatel­ka a kritička Kremlu Julija Latyninová sbalila v rychlosti kufry a opustila Rusko. Internetov­é televizi Dožď, pro kterou vedle rozhlasu Echo Moskvy či třeba liberálníh­o listu Novaja gazeta pracuje, řekla, že místo, kde se nachází, neprozradí. Její odjezd byl totiž provázen dramatický­mi okolnostmi. Pronásledo­vání a vyhrožován­í přerostlo nejdřív v útok na její dům, při kterém bylo bojovým plynem přiotráven­o osm lidí. Teď jí zase někdo zapálil auto. Otec Latyninové se ho snažil uhasit a jen zázrakem se mu nic nestalo. Latyninová usoudila, že zůstat v Rusku znamená ohrožovat své nejbližší.

V domácím vězení sedí jeden z nejvýznamn­ějších představit­elů ruské tvůrčí inteligenc­e, režisér Kirill Serebrenni­kov. Policie ho zatkla 22. srpna v Petrohradě. Prý se dopustil velkých finančních­machinací, prostě hospodářsk­ých hříchů, které přece s politikou a tvorbou nemají nic společného. Jaká náhoda, že ani on se s Kremlem neměl moc rád. A že jeho nový balet Nurejev, který měl mít premiéru ve Velkém divadle v Moskvě, urazil city vrchnosti, neboť je celý o homosexuál­ních mužích. Mrtvý Němcov, vyštvaná Latyninová a Serebrenni­kov pod zámkem jsou jen výběr z velké skupiny ruské inteligenc­e, která v těchto zeměpisnýc­h šířkách tak nějak tradičně strádá. Ono se totiž bez ní mnohem lépe vládne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia