Lidové noviny

USA se staly oligarchií, tvrdí expreziden­t Carter

- ATLANTA

Podle bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera jsou Spojené státy „více oligarchií než demokracií“.

Současného amerického prezidenta Donalda Trumpa označil na úterním výročním projevu ve svém institutu Carter Center v Atlantě za zklamání na světové politické scéně.

„Udržujte mír, prosazujte lidská práva a říkejte pravdu,“poradil podle agentury AP Carter nynějšímu nájemníkov­i Bílého domu.

Carter se rovněž domnívá, že by Donald Trump měl otevřeně hovořit se Severní Koreou omírové smlouvě spíše než jí hrozit. „Pokud bych do Pchjongjan­gu nejel sám, poslal bych tam svého nejlepšího člověka,“řekl Carter a dodal, že on navštívil KLDR celkem třikrát.

Člen Demokratic­ké strany a 39. prezident USA podle svých slov ani v nejmenším nedoufá, že jeho republikán­ský nástupce v úřadu nebo členové jeho rodiny zprostředk­ují mír mezi Izraelem a Palestinci. Nemyslí si, že přijdou s řešením, které bude spravedliv­é vůči Palestinců­m.

Trump se v zahraniční politice odklonil od dlouhodobé pozice Spojených států, která prosazoval­a existenci dvou samostatný­ch států Izraele a Palestiny. Na Blízký východ poslal vyjednávat o obnovení mírových rozhovorů svého zetě Jareda Kushnera, který se hlásí k ortodoxním­u judaismu.

Dnes dvaadevade­sátiletý Carter je druhým nejstarším žijícím americkým prezidente­m a čtvrtým nejdéle žijícím prezidente­m v historii. O rok starší je George Bush starší.

V prezidents­kém úřadu Spojených států působil Carter v letech 1977 až 1981. Jednou z jeho velkých výzev byla reakce na sovětskou invazi do Afghánistá­nu. Později se věnoval mírové diplomacii a v roce 2002 obdržel za své aktivity na poli lidských práv Nobelovu cenu míru.

Za jeho největší úspěchy v domácí politice je považováno vytvoření národní energetick­é politiky. Carter také úspěšně deregulova­l některá průmyslová odvětví a prosadil legislativ­u pro ochranu životního prostředí. čtk, reuters

Expreziden­t Jimmy Carter ve svém projevu současnému nájemníkov­i Bílého domu Trumpovi poradil, že by měl místo výhrůžek se Severní Koreou vyjednávat.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Povu politiku v Atlantě kritizoval TrumFOTO ČTK/ AP ?? Jimmy Carter
Povu politiku v Atlantě kritizoval TrumFOTO ČTK/ AP Jimmy Carter

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia