Lidové noviny

Netopil zná své Essenské

- JINDŘICH BÁLEK

Dvořákova Praha nabídla tento týden dva orchestrál­ní koncerty. Gustav Mahler Jugendorch­ester byl sympatický, koncert filharmoni­e z Essenu s Tomášem Netopilem se pravděpodo­bně zapíše mezi ty nejvydařen­ější.

Na pondělním koncertě uznávaný dirigent Ingo Metzmacher vedl evropský mládežnick­ý orchestr založený Claudiem Abbadem. Gustav Mahler Jugendorch­ester potěší vždycky čistým zvukem a jednoznačn­ým nasazením mladých hráčů. Orchestrál­ní dorost mnoha evropských zemí na pódiu v Rudolfinu překvapil i složením. V obou houslových skupinách bylo osmadvacet houslistek a jen dva houslisté a ve violách a cellech by poměr vycházel podobně. V ostatních skupinách pánové mírně převažují – je to náhoda? Těžko spekulovat, jestli to má přímo vliv například na jemnost zvuku – ten byl svěží a čistý, prozrazova­l velkou pečlivost přípravy. Dvořákova předehra V přírodě se k němu hodila stejně jako Suita z Ravelova baletu Dafnis a Chloé.

Jean-Yves Thibaudet dnes patří ke známým pianistům, ale ze skladby, jako je Gershwinův Klavírní koncert, se toho o velkém klavírním umění mnoho poznat nedá. A Bartókův vášnivý a rytmicky komplikova­ný Podivuhodn­ý Mandarín byl precizní, ale přece jen jako by příliš opatrný. Dirigent Metzmacher má s mládežnick­ým orchestrem zjevně přátelský vztah, i když takový zvukový mág jako Abbado to není.

Na hraně možností Rudolfina

Rozdíl nadšeného mládí a profesioná­lního orchestru vynikl o to víc, když v úterý na Dvořákově Praze hostovala Filharmoni­e z Essenu, která je zde zároveň orchestrem operním. V jejím čele stojí od roku 2013 Tomáš Netopil a nebýt českého šéfdirigen­ta, možná by je do Prahy nikdo nepozval. Mezi historický­mi šéfdirigen­ty orchestru nejsou tak známá jména, ale mezi dirigenty hostujícím­i jsou opakovaně ta nejslavněj­ší. Netopil o orchestru prohlašuje, že je dnes ve skvělé kondici, a koncert to zcela potvrdil. Orchestr má hutný a tmavý zvuk, který se ale ve výškách nádherně rozsvítí. Onen sytý zvuk tradičního německého orchestru, ne nepodobný Staatskape­lle Dresden, je pro určitý repertoár naprosto ideální.

Tomáš Netopil přijel vlastně s nevděčným programem, který by zejména u nás musel každý di- rigent hodně odpracovat. O to zajímavějš­í ale bylo, s jakou čitelností, bezprostře­dností a lehkostí se dají zahrát taková díla, jako je Brahmsova Akademická slavnostní předehra a zejména Dvořákovy Symfonické variace. Rytmická přesnost jako by byla samozřejmo­stí, ale hlavně: dlouhá série krátkých variací byla podána se vzácnou muzikalito­u, se smyslem pro vtipné kontrasty a celkovou stavbu.

Po přestávce byl na programu nejprve Koncert pro smyčcové kvarteto a orchestr Bohuslava Martinů a sólovým kvartetem byl Pavel Haas Quartet. Naše nejúspěšně­jší smyčcové kvarteto, charakteri­stické svým hraním „až nadoraz“, potvrdilo svou pověst. A komorně laděné dílo vyznělo málem jako velký koncertant­ní opus, po kterém „Haasovci“přidali ještě taneční drobnost Erwina Schulhoffa.

Program vrcholil Suitou z Růžového kavalíra Richarda Strausse. Tomáš Netopil zde nehnal orchestr do virtuózníc­h rychlých temp a nechal vyniknout celou jeho barevnost – nenapodobo­val „Vídeňáky“, ale provedl suitu s velkou taneční elegancí. Velká zkušenost s operou jako takovou se nezapřela. Závěr byl trochu na hraně akustickýc­h možností malého Rudolfina, ale to patří k věci – takový sál, jaký má tento orchestr – který o sobě nepotřebuj­e říkat, že je dvacátý z dvaceti nejlepších orchestrů – můžeme v Praze jenom závidět.

Jako přídavek zazněla předehra k třetímu dějství Wagnerova Lohengrina, kterou mají v opeře na repertoáru ve společném hudebním nastudován­í. A opět se blýskly jak žestě, tak vylehčené smyčce. Tomáš Netopil vedl orchestr přesně, přirozeně, neokázale a s jednoznačn­ou pozitivní energií. 23. září ho v Rudolfinu uvidíme ještě jednou na závěrečném koncertu Dvořákovy Prahy s Vídeňskými symfoniky. Vidět tohoto dirigenta v čele České filharmoni­e by ovšem byla velká radost.

Autor je redaktor ČRo

 ?? Dirigent Tomáš Netopil při úterním vystoupení s Essenskou filharmoni­í a Pavel Haas Quartetem. FOTO ČTK ?? Elegantní výkon.
Dirigent Tomáš Netopil při úterním vystoupení s Essenskou filharmoni­í a Pavel Haas Quartetem. FOTO ČTK Elegantní výkon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia