Lidové noviny

Odbory tlačí před volbami vyšší platy

-

vyhlásily, že budou ve firmách požadovat pro příští rok růst mezd o osm až deset procent. To není žádné překvapení, před několika týdny to v rozhovoru pro LN prohlásil jejich předák Josef Středula. Tím zajímavějš­í je překvapená a pohoršená reakce prezidenta Hospodářsk­é komory Vladimíra Dlouhého, který vyzval odboráře, aby přestali urážet podnikatel­e a podněcovat nenávist k nim. Jejich výroky pak označil za populistic­ké. „Odbory by si měly uvědomit své místo ve společnost­i,“prohlásil dřívější poradce obří globální investiční banky Goldman Sachs.

Proti žádanému navýšení o desetinu obecně nic nemá, ale neměl prý být diktován administra­tivně a neměl by být plošný. Firmy podle něj „nepotřebuj­í takový politický a populistic­ký humbuk“. Tak jen dodejme, že odbory čelí v posledních dvou dekádách kritice za to, že jsou příliš mírné a ve strachu z připomínán­í dob socialismu až uťápnuté. Dělat humbuk je jejich práce, stejně jako je práce někdejšího ministra průmyslu jejich křik odrážet. Tak jen v zájmu výplatních pásek nás všech doufejme, že oběma stranám jejich dialog vydrží v konstrukti­vní rovině i po rychle se blížících říjnových volbách.

ropy na světovém trhu prudce stoupají pod vlivem předpovědi Mezinárodn­í agentury pro energii (IEA), že globální poptávka silně roste a dopad dohody producents­kých zemí o redukci těžby je už na trhu patrný. Americká lehká ropa WTI poprvé za měsíc překročila hranici 50 dolarů za barel. Barel WTI stál více než 50 dolarů naposledy 10. srpna. Ropa Brent za poslední tři měsíce zpevnila o více než deset dolarů a blíží se úrovni, na níž byla na počátku roku.

na automobilk­y Volkswagen a Škoda Auto kvůli podvodné úpravě obcházejíc­í emisní měření u dieselovýc­h motorů (dieselgate) podalo v Česku dalších téměř 600 lidí. Pochlubila se tím firma Safe Diesel, která majitele dotčených vozů zastupuje. Doufejme, že to nedopadne tak neslavně jako kdysi žaloba na stavební spořitelny a stovky lidí nebudou muset platit náklady na soud.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia