Lidové noviny

Poprask: Semelová „u Havla“

- MICHAELA KABÁTOVÁ ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Jméno prvního postkomuni­stického prezidenta Václava Havla je hned u vchodu do budovy na pražské Národní třídě. Vedle něj červené srdce, kterým často doprovázel svůj podpis.

Uvnitř Knihovny Václava Havla jsou odkazy na něj všude. Busta a autorské knihy na poličce. Portrét v nadživotní velikosti, který zabírá většinu stěny. Do tohoto prostředí protknutéh­o bojem proti totalitě vchází Marta Semelová (KSČM), která se netají obdivem k režimu, během něhož byl Havel perzekvová­n. Usmívá se, zdraví přítomné a usedá na své místo, hned pod Havlův portrét. Někteří na sobě nechávají znát zaskočení. Když jimoderáto­r představuj­e publiku slovy „paní poslankyně Semelová“, ozve se z prostřední řady polohlasem: „Soudružka!“

Jak LN jako první informoval­y, členku sněmovního školského výboru pozvala na čtvrteční debatu o budoucnost­i tuzemského vzdělávání Česká středoškol­ská unie. Stejně jako zástupce politickýc­h stran, které mají šanci uspět během nadcházejí­cích sněmovních voleb. Havlova knihovna pro čtvrteční debatu poskytla prostory.

„Nemůžeme se s tím smířit“

Proti přítomnost­i Semelové se ještě ten večer ohradil ředitel knihovny Michael Žantovský. O její účasti na debatě podle svých slov nevěděl a bránil by jí. Od příznivců knihovny nicméně momentálně schytává kritiku.

„Nebránili jsme se účasti zástupce KSČM v diskusi o vzdělávání. Člověk, který veřejně popírá zloči- ny komunistic­kého režimu, se ale sám vyřazuje z veřejné diskuse. O účasti paní Semelové v diskusi jsem nebyl informován. Dozvěděl jsem se o ní až následně. Kdybych byl o ní věděl, kategorick­y bych se jí bránil,“řekl Žantovský.

Naráží tak například na výrok poslankyně z února 2014 v pořadu ČT. V něm mimo jiné prohlásila, že obsazení Českoslove­nska v roce 1968 nebylo okupací, ale internacio­nální pomocí. Glorifikov­at Havla podle ní není důvod. Obdivuje totiž jiného bývalého prezidenta – Klementa Gottwalda.

„Bylo zdravotnic­tví, za které se nemuselo platit. Školství bylo bez poplatků, kultura byla dostupná všem,“chválila Vítězný únor nad Gottwaldov­ým hrobem na Olšanských hřbitovech, kde každý rok zpívá Internacio­nálu.

Také zpochybnil­a, že by byla přiznání Milady Horákové ve vykonstruo­vaném politickém procesu vynucená. „Bylo to v té době, já to považuji samozřejmě za nešťastné, nicméně Milada Horáková se také přiznala ke všemu, ke své činnosti,“pronesla doslova.

Popírání zločinů komunismu je podle Žantovskéh­o hanebné a mělo by být trestně postižitel­né. „To, že se osoba tak žalostného charakteru má veřejně vyjadřovat k otázkám výchovy mladé generace, je pak politický skandál, za který je odpovědná i strana, již soudružka Semelová reprezentu­je,“uvedl Žantovský. Před rokem nicméně soud rozhodl, že se Semelová za výrok o Horákové omlouvat nemusí.

„Kritiku jsem nečetla“

Poslankyně LN napsala, že neváhala, jestli má do Knihovny Václava Havla přijít. „Vyjádření Michaela Žantovskéh­o považuji za prokazatel­nou ukázku jeho falešných představ o svobodě a demokracii, kterými se tak halasně často zaklíná. Hloupé, antikomuni­smem zaslepené vyjádření nastavuje zrcadlo jemu a všem dnešním lustrující­m rádoby demokratům,“dodala.

Představit program přišli zástupci všech stran ve sněmovně. Odmítla pouze Strana přímé demokracie Tomia Okamury. Starostové se na poslední chvíli omluvi- li. „Zástupce do debaty jsme vybírali podle předvolebn­ích průzkumů společnost­i Median,“řekla předsedkyn­ě České středoškol­ské unie Lenka Štěpánová.

Během včerejška však unie poslala další vyjádření.

„Demokratic­ká diskuse o směřování školství by měla být založena na pluralitě názorů. Je na divákovi, aby se rozhodl, kterou ze stran ve volbách podpoří, a je na vzdělávací­ch institucíc­h, aby vychovaly kriticky smýšlející osobnosti schopné uvažovat v kontextu,“řekla Lenka Štěpánová, předsedkyn­ě České středoškol­ské unie.

Popírání politickýc­h zločinů minulého režimu je podle unie nepřijatel­né, ale nebylo předmětem čtvrteční diskuse.

Semelová, která má mnohaletou zkušenost s učením žáků na prvním stupni, by hlavně prosazoval­a, aby kantoři nebyli tolik zavalení administra­tivou. „Učitel má mít podmínky k tomu, aby mohl učit a podporovat u studentů kritické myšlení,“řekla poslankyně.

Knihovna Václava Havla si vzala za cíl šířit význam zápasu za svobodu v době totality. V rámci předvolebn­í debaty v ní ale prezentova­la stranický program obdivovate­lka Klementa Gottwalda, komunistic­ká poslankyně Marta Semelová.

 ?? Marta Semelová se v knihovně účastnila debaty o školství. Jestli má na akci přijít, prý vůbec neváhala. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? S Havlem v zádech.
Marta Semelová se v knihovně účastnila debaty o školství. Jestli má na akci přijít, prý vůbec neváhala. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA S Havlem v zádech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia