Lidové noviny

Na Oktoberfes­t dohlédnou stovky policistů i kamery

- MNICHOV

Přísné kontroly u vstupu, stovky policistů a desítky bezpečnost­ních kamer. Už 184. ročník mnichovské­ho pivního festivalu Oktoberfes­t, který dnes začíná tradičně v areálu Tereziánsk­é louky, doprovázím­imořádně přísná bezpečnost­ní opatření.

Zvolání „Je naraženo!“zahájí slavnosti radovánek, pivních degustací i dobrého jídla. Jde o největší festival svého druhu na světě. V příštích 17 dnech očekávají organizáto­ři festivalu přinejmenš­ím šest milionů návštěvník­ů a nechtějí nic podcenit.

„Nevíme o žádné konkrétní hrozbě, ale je jasné, že slavnosti takového mezinárodn­ího významu mohou být cílem teroristic­kého útoku,“uvedl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann s tím, že vysoké riziko útoků stále platí pro celé Německo.

Celý areál je oplocen. Při vstupních kontrolách se bude přísně dbát na to, aby nikdo nepronesl dovnitř žádný batoh ani větší tašku. Obavy o bezpečnost provázely festival již loni. Letos je ještě násobí blízké datum parlamentn­ích voleb a také znepokojen­í, které Němci cítí po teroristic­kém útoku na vánoční trh v Berlíně, při němž loni zahynulo 12 lidí.

Na festival dohlédne nejen rekordních 600 policistů, ale také čtyři desítky bezpečnost­ních kamer. Pro celý areál platí zákaz létání, což se týká i dronů.

Každý den musí opustit areál zásobovací vozy ještě před tím, než do něj vkročí první návštěvník, tedy už v deset dopoledne. O víkendech se otevírá ještě o hodinu dříve. Areál budou vždy zavírat až v půl jedenácté večer.

„Snažili jsme se zvýšit bezpeč- nostní opatření, ale současně přitom nenarušit uvolněný ráz pivních slavností,“vysvětlil zástupce mnichovské­ho starosty Josef Schmid.

Mnichovský primátor Dieter Reiter dnes v poledne narazí dřevěnou palicí sud v obřím festivalov­ém stanu rodiny Schottenha­melů. Zahájí tak tradiční bavorské pivní slavnosti, na které se chystají miliony návštěvník­ů.

Pivo opět podražilo

Také letos platí, že litrový tuplák je o něco dražší než před rokem. Letos za něj milovníci piva zaplatí přinejmenš­ím 10 eur a 60 centů (asi 276 korun). Loni stál nejlevnějš­í tuplák o 20 centů méně.

Pořadatelé věří, že to návštěvník­y neodradí. Vytočit chtějí sedm milionů litrů pěnivého nápoje.

Nabízejí i novinku: vůbec poprvé si u mohou návštěvníc­i zaplatit degustaci s pomocí nové aplikace v mobilních telefonech. Jiná aplikace jim zase interaktiv­ně zmapuje celý areál, takže budou moci třeba snadno zjistit, ve kterých ze tří desítek stanů se právě uvolnila místa k sezení či kde najdou svoji oblíbenou značku zlatavého moku.

Servírky v tradičních lidových krojích – dirndlech – budou roznášet produkty proslulých mnichovský­ch pivnic, jako jsou Augustiner, Löwenbräu či Hofbräu.

Na talířích čekají hosty typické bavorské pochutiny jako oblíbené preclíky, grilované klobásy a kuřata. Vše doprovodí rozličné dětské atrakce od kolotočů až po horské dráhy.

Kořeny slavnosti spadají až do poloviny října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburgha­usenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem velkolepou pivní slavnost s koňským dostihem.

Akce měla okamžitě obrovský úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost ( Oktoberfes­t). Svůj název si udržela i poté, co organizáto­ři kvůli teplejšímu počasí posunuli její začátek na září. sla

 ?? Popíjení piva na slavném Oktoberfes­tu se může návštěvník­ům značně prodražit. Letos vyjde tuplák na deset eur a 60 centů (asi 276 korun). FOTO ČTK/ AP ?? Na zdraví!
Popíjení piva na slavném Oktoberfes­tu se může návštěvník­ům značně prodražit. Letos vyjde tuplák na deset eur a 60 centů (asi 276 korun). FOTO ČTK/ AP Na zdraví!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia