Lidové noviny

Kdo se udrží vedoucí Plzně?

- ANTONÍN VAVRDA

Slavia i Sparta mají před zítřejším 288. fotbalovým derby ke spokojenos­ti daleko.

PRAHA Poprvé po osmi letech půjdou do souboje odvěkých rivalů coby obhájci titulu slávisté, v nové sezoně se však však rozhodně nedaří podle představ. Hrají sice základní skupinu Evropské ligy, po mocném letním posílení však toužili po Lize mistrů. A byť v domácí soutěži i po šesti odehraných kolech drží ligovou neporazite­lnost pod koučem Jaroslavem Šilhavým, na zatím stoprocent­ní Plzeň ztrácí už šest bodů.

Sparta získala titul naposledy v roce 2014 a v Lize mistrů chyběla od roku 2006. Aby si coby příští mistr také zajistila přímý postup do milionářsk­é soutěže, angažovali Letenští na trenérskou židli italského elegána Andreu Stramaccio­niho. Ten během léta pózoval s jednou zahraniční posilou za druhou. Bohatý mecenáš Daniel Křetínský vynaložil na nová jména bezmála 260 milionů korun.

Tajným žolíkem pro nedělní derby však nakonec nemusí být žádný Tal Ben-Chaim či Jonathan Biabiany, ale Tomáš Rosický. Ten se rok po návratu na Letnou konečně mohl věnovat více než návštěvám rehabilita­čních středisek fotbalu.

Uplynulou neděli pak poprvé nastoupil v základní sestavě a proti Karviné předvedl návrat hodný „malého Mozarta“. Při výhře 2:0 vstřelil úvodní gól zápasu, s jeho kreativním­i kousky pak ožila celá ofenziva týmu. Stramaccio­ni měl na hřišti konečně vytouženou klasickou desítku – tvůrce hry. „Tom je pro nás nesmírně důležitý, je to skvělý hráč. Těšíme se na to, že bude hrát dál,“řekl před derby za celou sparťansko­u kabinu obránce Costa. Je téměř jistě, že Rosický nastoupí v základu hostů také ve vyprodaném Edenu.

Sílu okamžiku nejsledova­nějšího zápasu české scény stihl poznat i kouč Letenských, který zažil podobné duely už v Itálii a Řecku. „Od chvíle, co jsem přišel do Prahy, všichni mluví jen o derby. Je to šance ukázat, že si zasloužíme nosit barvy Sparty,“přiznal Stramaccio­ni. Poslední věta dostává s ohledem na současné poměry další rozměr. Klub bojuje s vlastními ultras, kterým se hrubě nelíbí vstup do nového ligového ročníku (ztráta sedmi bodů na Plzeň) i nečekaně brzké vyřazení z pohárové Evropy.

288. derby pražských S se v rámci 7. ligového kola hraje zítra od 18 hodin v Edenu. Pískat bude rozhodčí Jílek.

Předpoklád­ané sestavy - Slavia: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Deli, Bořil - Ngadeu - Van Buren, Rotaň, Hušbauer, Stoch - Škoda. Sparta: Dúbravka - Zahustel, Mareček, Costa, Čivič - Mandjeck, M. Frýdek - Biabiany, Rosický, Šural - Lafata.

„Pokud porazíme Slavii, jdeme před ni, to je pro nás hlavní,“přidal další motivaci Rosický.

Oba rivalové potřebují výhru jako sůl i v honbě za Plzní.

Do vzájemného duelu vstupují s vítězstvím v kapse také domácí. Ti se naladili triumfem z Evropské ligy, kdy na úvod skupiny porazili 1:0 izraelské Maccabi Tel Aviv.

„Derby ale bude těžší zápas sMaccabi. Bude bouřlivějš­í, dorazí více lidí. Co se týče výsledku, rozhodujíc­í pro vývoj sezony ale myslím ještě nebude,“řekl kouč domácích Šilhavý. „Sérii bez porážky beru s nadhledem. Klidně bych ji vyměnil i za porážku, pokud bychom získali titul. Je to ale příjemné, a kdyby to mělo trvat ještě nějakou dobu i po zápase se Spartou, určitě bych se nezlobil,“dodal s úsměvem.

V neděli tak může zabít dvě mouchy jednou ranou: pokud ani popáté v řadě Slavia s rivalem neprohraje, vyrovná rekordní sérii neporazite­lnosti, kterou drží právě Sparta z let 2009 a 2010, a navíc zůstane v tabulce nad ní.

 ?? Se po návratu do Slavie uvedl trefou v Evropské lize FOTO ČTK ?? Tomáš Necid
Se po návratu do Slavie uvedl trefou v Evropské lize FOTO ČTK Tomáš Necid
 ?? Hrál v minulém kole od začátku a vstřelil gól FOTO ČTK ?? Tomáš Rosický
Hrál v minulém kole od začátku a vstřelil gól FOTO ČTK Tomáš Rosický

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia