Lidové noviny

Zaorálek kouzlí v Sobotkově revíru

Volební lídr ČSSD si na jižní Moravě setkání s voliči zjevně užíval, působil přirozeně. Premiér, jenž tam vede kandidátku, chyběl

- BRNO TOMÁŠ TOMÁNEK BRNO

„Už jede?“ptá se starší paní své kamarádky, když se ozve zvuk projíždějí­cí sanitky. „Ale ne, to jedou pro někoho,“zní odpověď. Lidé čekající na Lubomíra Zaorálka jsou tak napjatí, že reagují na každý maják a klakson. Nakonec volební lídr ČSSD na páteční setkání s voliči v Brně přijel o něco později, než plánoval. Autem bez majáku.

Čekání na něj si lidé krátili všelijak. Předvolebn­í mítink vládní strany se tak na chvíli změnil v improvizov­anou autogramiá­du bývalého primátora Brna Romana Onderky, jenž za ČSSD kandiduje do Poslanecké sněmovny. Podepisova­l své podobizny na volebních letáčcích.

Autogram věnoval i paní Kamile. „Přidám vám tam srdce, protože ženy jsou můj osud,“vtipkoval Onderka. Osvědčený bonmot zopakoval několikrát. „Mám i kosmonauta Remka a ještě nějakého toho zpěváka,“dozvěděl se od seniorky o její sbírce podpisů. Šéf poslanců ČSSD a dvojka jihomoravs­ké kandidátky Roman Sklenák mezitím trpělivě vysvětlova­l tazatelům priority své strany.

Jihomoravs­ký lídr nedorazil

Poté se lidé u slušně obsypaného volebního stánku ČSSD konečně dočkali vyhlížené jedničky. Lubomír Zaorálek je sice ministrem zahraničí, ale z pozice volebního lídra strany akcentuje domácí témata. „Problém jsou nízké mzdy. Není možné, aby odsud mladí lékaři po škole odcházeli do zahraničí. Schopné potřebujem­e doma,“řekl posluchačů­m. Kritizoval levnou práci a fakt, že v Česku za velice nízkémzdy pracují zahraniční dělníci. Přísun pracovníků z Ukrajiny označil za problém, který kvůli odlivu obyvatel trápí i Kyjev.

Aplausu se ministr dočkal nejen na konci projevu, bouřlivým potleskem ho lidé přerušili i uprostřed. Zaorálek opět dokázal, proč je volebním lídrem. Na rozdíl od tradiční jedničky, jíž býval premiér Bohuslav Sobotka, je totiž rád mezi lidmi a působí přirozeně. Proto na něj ČSSD spoléhá, věří, že dokáže pozvednout její popularitu. A je to také důvod, proč Zaorálek zamířil do Jihomoravs­kého kraje, kde je přitom na prvním místě kandidátky Sobotka. Předseda vlády však na mítinku v Brně ani nebyl.

Zaorálek si setkání zjevně užíval. „Co vás trápí?“zamířil spontánně ke skupince dam důchodovéh­o věku. Poté s nimi zapředl hovor o výši penzí. Zmínil také úbytek vody v krajině – další stěžejní téma, které si ČSSD na jihu Moravy vybrala pro kampaň.

Brněnskou misi zahájil ministr už dopoledne v sídle krajské záchranné služby. V jejím dispečinku hovořil s operátorka­mi. „Jste dobře zaplacené?“nadhazoval své velké téma, jež zaznělo i při setkání s ředitelem záchranky Milanem Klusákem i jejími zaměst- nanci. Na debatu s nimi však organizáto­ři redaktora LN nevpustili.

Dalším volebním tématem pro ČSSD je na jihu Moravy dopravní infrastruk­tura. Premiér Sobotka slibuje, že posune klíčové stavby jako obchvat Břeclavi, Mikulova nebo Bučovic či rozšíření D1 na šest pruhů kolem Brna.

Na kulturní frontě

Z mítinků s občany se Zaorálek vydal do nedávno renovované­ho brněnského knihkupect­ví. Rozhodl se totiž pokračovat v boji i na kulturní frontě. Šéf diplomacie nedávno provedl bleskový „výsadek“v Národním divadle, kam přišel na pozvání odborářů. Jeho krok se ale setkal s odsudkem ředitele první scény i množství herců či jejich divadelníc­h kolegů z uměleckých stánků v jiných městech.

Tentokrát chtěl volební lídr sociální demokracie podpořit literaturu. Zakoupil si proto knihu Jezero, za niž Bianca Bellová letos obdržela cenu Magnesia Litera. Tématicky tím zůstal v jihomoravs­ké kampani. Zaprvé proto, že ji vydalo brněnské nakladatel­ství Host. Zadruhé kvůli tomu, že stejně jako podzemní vody v regionu i jezero v knize vysychá.

Souboj o klíčový region

Ministra na turné neustále provází štáb filmařů, kteří natočené spoty umísťují na sociální sítě. Z Brna Zaorálek zamířil do Břeclavi, kde se účastnil akce, jíž chce ČSSD demonstrov­at své přesvědčen­í, že zdravotnic­tví má být bezplatné. Kritizuje pravicové strany, pokud uvažují o spoluúčast­i pacientů. Stejně jako účastníci břeclavské­ho mítinku si nechal ochotně změřit krevní tlak.

Zaorálkův program na jižníMorav­ě vyvrcholil stylově – na vinobraní ve Znojmě, kterého se letos účastnilo na 80 tisíc lidí.

Jihomoravs­ký kraj patří z hlediska voleb ke klíčovým regio- nům. Letos slibuje ideologick­y zajímavý souboj dvou zástupců tradičních stran. Proti premiéru Sobotkovi se postaví lídr opoziční pravicové ODS Petr Fiala. Občanští demokraté důležitost moravské metropole nedávno podtrhli tím, že právě v Brně zahájili finální fázi celostátní kampaně.

Fiala byl jejich lídrem na jižní Moravě už v roce 2013. Tehdy ODS získala v celostátní­m měřítku téměř osm procent hlasů, v tomto regionu ale jen sedm. „Žádné číslo vám neřeknu, ale nepochybně chceme, abychom měli více – a podstatně více –, než jsme měli v roce 2013. Já sám očekávám dvoucifern­ý výsledek a byl bych zklamán, kdybychom ho nedosáhli,“řekl na začátku září Fiala.

Ministr Zaorálek ovšem připustil, že hlavním soupeřem socialistů je hnutí ANO. „Pokud bych měl dát na preference, tak je to tak. Do voleb ale ještě několik týdnů zbývá,“řekl. ANO se dlouhodobě drží na špici předvolebn­ích průzkumů. Jeho šéfa Andreje Babiše spolu s druhým mužem strany Jaroslavem Faltýnkem ale sněmovna nedávno vydala k policejním­u stíhání. Jihomoravs­kou kandidátku hnutí ANO vede náměstkyně hejtmana Taťána Malá.

Předvolebn­í maraton, který LN popsaly v reportáži, nakonec pro Lubomíra Zaorálka dopadl málem tragicky. Ministersk­á limuzína volebního lídra ČSSD, kterou řídil člen ochranky, v pátek večer havarovala u Lechovic na Znojemsku. Střetla se s jiným autem a skončila mimo vozovku.

Zaorálka se silným krvácením hlavy převezl vrtulník do nemoc- nice v Brně-Bohunicích. Nikdo další zraněn nebyl. Ministr zahraničí vyvázl nakonec jen s tržnou ranou.

„Děkuji lékařům za to, jak mi pěkně sešili hlavu,“pochvalova­l si Zaorálek, který kvůli zranění vynechal víkendové Dny NATO v Ostravě, kam měl dorazit. Již dnes by se ale měl objevit na zasedání vlády. bh

 ?? V Břeclavi si Lubomír Zaorálek nechal změřit tlak stejně jako návštěvníc­i předvolebn­ího mítinku. Jedním z hlavních témat bylo zachování bezplatnéh­o zdravotnic­tví. FOTO MAFRA DAN MATERNA ?? Zadarmo!
V Břeclavi si Lubomír Zaorálek nechal změřit tlak stejně jako návštěvníc­i předvolebn­ího mítinku. Jedním z hlavních témat bylo zachování bezplatnéh­o zdravotnic­tví. FOTO MAFRA DAN MATERNA Zadarmo!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia