Lidové noviny

Agitace uprostřed zkoušky

Ministr Lubomír Zaorálek zneužil Národní divadlo k předvolebn­í kampani

-

Vážený pane ministře! Na pozvání několika odborových funkcionář­ů jste v doprovodu poslance Adámka, šéfredakto­ra Divadelníc­h novin, policejní ochranky a svého volebního štábu navštívil služebním vchodem Národní divadlo ve chvíli, kdy není pro veřejnost otevřeno. V době, kdy se umělečtí i neumělečtí pracovníci pečlivě připravova­li na premiéru nové Verdiho opery. Přerušili jste práci zpěváků na jevišti. Uprostřed zkoušky orchestru jste přednesl agitační projev.

Ve večerních hodinách jste pak zveřejnil na svém volebním Facebooku video, kde uvádíte jednostran­né a nepravdivé informace. Neprojevil jste totiž žádnou snahu sejít se také s vedením divadla nebo s umělci činohry či baletu. To vše jste učinil v období složitého jednání s odbory sboru opery a zjevně také na pozvání jejich funkcionář­e. Tím jste zasáhl zcela nekorektně do kolektivní­ho vyjednáván­í. Obešel jste rovněž svého vládního kolegu – ministra kultury.

Do Národního divadla jste pravidelně zván na všechny premiéry. Je škoda, že pozvání nevyužívát­e. Účast člena vlády na představen­í sluší kterémukol­iv divadlu. Schůzku s vámi by uvítali i umělečtí ředitelé souborů, na něž se ve svém videu odvoláváte a kteří s vámi za dobu svého funkčního období nikdy nejednali.

Z uvedeného je zřejmé, že jste zneužil Národní divadlo k předvolebn­í agitaci. Pokusil jste se navíc vytvořit dojem, že se o věc zajímáte, aniž byste si opatřil dostatečné a relevantní informace.

Ostře se ohrazujeme proti takovémuto postupu a doufáme, že jde o neprofesio­nalitu vašeho volebního štábu a ne o zlý úmysl. Zodpovědno­st je ovšem na vás.

Umělecká tvorba i umělecké instituce musí být nezávislé a spravovány podle transparen­tních pravidel. Nezneužíve­jte žádné divadlo pro volební reklamu! Važte si nezávislos­ti umělců v divadlech i jinde.

Pod otevřeným dopisem jsou podepsáni: Prof. MgA. Jan Burian, ředitel Národního divadla, MgA. Zdeněk Pánek, výkonný producent festivalu Divadlo, MgA. Stanislav Moša, ředitel Městského divadla Brno, předseda Asociace profesioná­lních divadel ČR, MgA. Eva Kejkrtová Měřičková, ředitelka Dejvického divadla, Doc. PhDr. Milan Uhde, dramatik, Doc. Jan Hančil, rektor AMU, Tomáš Töpfer, ředitel Divadla na Vinohradec­h, Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno, Daniel Hrbek, ředitel Švandova divadla, Michal Lang, ředitel Divadla pod Palmovkou, Petr Štědroň, ředitel Divadla Na Zábradlí, Petr Dohnal, ředitel Východočes­kého divadla Pardubice, Petr Michálek, ředitel Městského divadla Zlín, Břetislav Rychlík, vysokoškol­ský pedagog JAMU, režisér, Jiří Šesták, místopředs­eda Senátu Parlamentu České republiky, Štefan Margita, sólista Opery, Václav Postráneck­ý, herec a dalších 37 osobností divadelníh­o prostředí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia