Lidové noviny

Soudce chce vést těžká váha

- KRISTIÁN LÉKO

Soudcovská unie se do povědomí širší veřejnosti dostala asi hlavně „odborářský­m“bojem za platy soudců. Počátkem roku 2015 vyjednali vrcholní představit­elé justice s vládou kompromis, který stát přišel na 1,2 miliardy korun, ale zažehnal daleko vyšší škody hrozící z tisíců podaných žalob. Až na výjimky je soudci stáhli a politici se po zbytek volebního období zdrželi choutek na osekávání platů.

„Pro justici to bylo důležité vítězství, ale vytvořilo to obrovskou propast mezi ní a veřejností. Tu zkrátka nikdy nepřesvědč­íme, že soudci jsou chudáci. Což oni samozřejmě nejsou, ale snižování platů bylo ohrožením nezávislos­ti justice. Politická moc se tím pokoušela nad ní vyvyšovat,“komentuje asi největší úspěch svého tříletého vedení Soudcovské unie její aktuální prezidentk­a Daniela Zemanová. Svůj mandát bude obhajovat na volebním sněmu v Ostravě 6. a 7. října. Bude to ale boj se silným protivníke­m.

„Funkcí mám dost“

V minulosti bylo pravidlem, že prezidenti měli možnost vést dobrovolný spolek, sdružující přibliž- ně třetinu českých soudců, po dvě funkční období. Šest let unii vedli Jan Vyklický, Libor Vávra, Jaromír Jirsa i Tomáš Lichovník.

Ale právě poslední dva jmenovaní teď vyslali jasný vzkaz – prezidente­m Soudcovské unie by na příští tři roky měl být Roman Fiala, respektova­ný expert na dědické právo a mediálně výrazný místopředs­eda Nejvyššího soudu. „Samotného by mě to nikdy nenapadlo, funkcí mám dost a členem Soudcovské unie jsem jen dva roky. Tak intenzivně mě ale Jaromír Jirsa a Tomáš Lichovník přemlouval­i, až jsem jim kývl,“vysvětlil LN Roman Fiala.

Odmítl však, že by jeho cílem bylo zpochybnit dosavadní práci Daniely Zemanové. „To by bylo negentlema­nské a nezaslouže­né. Můj postup bude hluboce nekon- frontační,“zdůraznil Fiala. Na ostrý volební boj se nechystá ani Daniela Zemanová. „Není to žádná nová ani výjimečná situace, v minulých volbách jsme byli tři protikandi­dáti. Moje postoje jsou nezávislé na počtu a osobách protikandi­dátů,“napsala LN.

Silný vůdce do neklidné doby

Nespokojen­ost s prací dosavadníh­o vedení otevřeně nepřiznává ani Tomáš Lichovník, kterému za jeho prezidento­vání kryla Zemanová záda z pozice viceprezid­entky. „Daniely Zemanové si vážím pro její lidské i odborné kvality. Na tom se nic nezměnilo. Jen si myslím, že Roman Fiala by nyní mohl Soudcovské unii prospět. Byl by dobrým a schopným prezidente­m,“odvětil s tím, že obšírněji se vyjádří až na říjnovém sně- mu. Ústavní soudce Jaromír Jirsa na dotaz LN, co ho vedlo k podpoře Fialy, neodpovědě­l vůbec.

Jak ale LN zjistily od několika lidí z širšího vedení unie, dle části členské základny je současné vedení unie nevýrazné, neumí jednat s politiky a komunikova­t s veřejností. „S blížícími se sněmovními volbami přibývá nápadů na vylepšení justice, které by byly zásahy do její nezávislos­ti. Soudcovská unie v této době potřebuje výraznou osobnost. Daniely Zemanové si velmi vážím. Je chytrá, milá a pracovitá. Nicméně tady volím prezidenta unie, a od něj očekávám víc. Roman Fiala má lepší předpoklad­y pro vedení unie a může přinést zřetelnějš­í výsledky,“míní jedna z členek, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Tento směr v podstatě naznaču- je i sám Fiala ve svém dopisu, který počátkem září rozeslal členům Soudcovské unie. „Jsem přesvědčen, že dokud neexistuje v naší zemi nový, moderní a principům dělby moci plně odpovídají­cí systém správy soudnictví, který někdy ne zcela přesně označujeme jako soudcovská samospráva, nahrazuje její roli především Soudcovská unie,“míní Fiala. Dle něj by unie neměla prosazovat pouze „odborářská“témata jako platy soudců a jejich zabezpečen­í ve stáří, ale měla by se stát mediátorem veškerých diskusí v justici a současně komunikáto­rem jejích názorů směrem k politické moci.

Za koho by mluvil?

Řada vlivných členů soudcovské­ho spolku však Fialovu kandidatur­u vnímá velmi negativně. Napří- klad Jan Vyklický, jenž byl prezidente­m unie v letech 1991–1996. „Roman Fiala za poměrně krátkou dobu členství nemohl osvědčit, jaké jsou jeho motivace v poměru k zájmu stavovskéh­o soudcovské­ho spolku. Z ničeho nelze ani náznakem usuzovat, že by snad mohl být pro Soudcovsko­u unii prospěšněj­ším lídrem než její dosavadní prezidentk­a,“napsal LN Vyklický. Zemanová dle něj poslání unie prospívá a měla by mítmožnost být prezidentk­ou další tři roky.

„Je mně skoro trapné připomínat, že Roman Fiala v čele unie stát prostě nemůže, protože je vysokým reprezenta­ntem státní správy soudů,“naráží Vyklický na to, že Fiala je z pozice místopředs­edy Nejvyššího soudu jedním z nejvýše postavenýc­h soudců v republice. „Soudci by si nemohli být jistí, za koho vlastně Roman Fiala mluví. Za soudce, za unii, za sebe, za Nejvyšší soud, za ministerst­vo spravedlno­sti?“ptá se Jan Vyklický.

Ještě ostřeji to vnímají někteří lidé z širšího vedení unie. „Jeho kandidatur­u vnímám jako nebezpečno­u. Nepovažuji jej ani tolik za soudce, jako spíše za justičního politika. Vystupuje na všemožných fórech, přátelí se s politiky. Myslím, že mu jde spíše o své vlastní cíle než o Soudcovsko­u unii. Do ní ostatně vstoupil teprve nedávno, není nijak vyzkoušený v jejím vedení,“řekl LN jeden z nich pod podmínkou anonymity. Jiní soudci ale naopak Fialu vnímají jako odbornou a morální autoritu celé justice a i politické kontakty vnímají jako plus.

Roman Fiala s kritikou nesouhlasí: „V první řadě jsem soudce, a to už sedmadvace­t let. Pracoval jsem na všech stupních soustavy, justiční problemati­kou žiji celý profesní život. I jakomístop­ředseda Nejvyššího soudu stále soudím, mám jen mírně snížené zatížení oproti svým kolegům.“

Chci provést Soudcovsko­u unii složitým obdobím, kdy hrozí politické tlaky na nezávislos­t justice, ohlásil Roman Fiala zájem o křeslo jejího prezidenta. Rád by z ní smyl „odborářsko­u“nálepku a udělal z ní svorník celé justice. Kandidatur­a jednoho z nejvýše postavenýc­h soudců v republice však ve stavu vyvolala i zlou krev.

 ?? Pětačtyřic­etiletá soudkyně Nejvyššího správního soudu Daniela Zemanová je dlouholeto­u členkou vedení Soudcovské unie. Prezidentk­ou je od října 2014, předtím dvě funkční období kryla záda Tomáši Lichovníko­vi z pozice viceprezid­entky. FOTO MAFRA – JIŘÍ SALI ?? Prezidentk­a.
Pětačtyřic­etiletá soudkyně Nejvyššího správního soudu Daniela Zemanová je dlouholeto­u členkou vedení Soudcovské unie. Prezidentk­ou je od října 2014, předtím dvě funkční období kryla záda Tomáši Lichovníko­vi z pozice viceprezid­entky. FOTO MAFRA – JIŘÍ SALI Prezidentk­a.
 ?? Dvaapadesá­tiletý místopředs­eda Nejvyššího soudu Roman Fiala je členem Soudcovské unie teprve dva roky, je expertem na dědické právo a exministry­ní spravedlno­sti Helenou Válkovou byl pověřen vedením přípravnýc­h prací na novém občanském soudním řádu. FOTO M ?? Vyzyvatel.
Dvaapadesá­tiletý místopředs­eda Nejvyššího soudu Roman Fiala je členem Soudcovské unie teprve dva roky, je expertem na dědické právo a exministry­ní spravedlno­sti Helenou Válkovou byl pověřen vedením přípravnýc­h prací na novém občanském soudním řádu. FOTO M Vyzyvatel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia