Lidové noviny

Slavii vzali gól, přesto vyhrála

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Fotbalisté Slavie porazili ve šlágru 7. ligového kola Spartu 2:0 a udrželi se na dohled vedoucí Plzně. Slavné derby však pokazily hrubé chyby sudího Jílka.

PRAHA Slávisté svého odvěkého rivala ve 288. derby pražských „S“svírali po většinu zápasu. Na střely vyhráli 12:2. A díky dvěma gólům v závěrečné dvacetimin­utovce se také dočkali zasloužené­ho vítězství.

V 71. minutě ze standardní situace otevřel skóre Škoda, v nastavení pak pojistku po krásné individuál­ní akci přidal Hušbauer.

„Mám velkou radost, myslím, že vítězství bylo zasloužené. Už před zápasem jsem cítil, že výkon bude velký. Kluci to předvedli hlavně v druhém poločase, kdy jsme Spartu přehráli,“radoval se slávistick­ý trenér Jaroslav Šilhavý.

Ukradený gól

Do té doby si však bohužel uzurpoval roli hlavní postavy zápasu chybující rozhodčí Jan Jílek.

Především když ve 29. minutě neuznal domácím regulérní gól poté, co Costa vykopával Škodovu trefu minimálně půl metru za brankovou čárou (komentář čtěte ve vedlejším textu). „Myslím, že to viděla i tribuna sever, viděl to každý. Ten na lajně asi určitě,“nechápal Škoda. „Rozhodčímu jsem říkal, že to byl stoprocent­ně gól, že z toho bude průšvih.“

V té době už ale slávisté měli hrát o desíti, obránce Bořil dvakrát na žlutou kartu fauloval Václava Kadlece. Nejprve ji v 9. minutě za nešetrné sestřelení spar- ťanského rychlíka zaslouženě viděl, o necelých dvacet minut později, kdy se už už před něj Kadlec dostával, viděl rozhodčí nesprávně čisté vypíchnutí.

„Mohla z toho být červená. Rozhodčí nebyl v ideálních pozicích, aby mohl posoudit jak střet Bořila s Kadlecem, tak neuznaný gól Slavie,“mrzelo sparťan- ského kouče Andreu Stramaccio­niho.

Byla to škoda. Derby totiž oproti většině předchozíc­h vzájemných duelů z poslední doby, v nichž zaujalo především nasazení, přineslo kombinační podívanou s řadou pěkných akcí.

Slavia se před vyprodaným­i tribunami pustila do Sparty zostra. V útoku byla hladovější, v obraně důraznější. Sparta tak aktivně nepůsobila, hrozila však rychlými výpady.

Jeden z nich mohl v závěru poločasu využít Biabiany, ovšem na míč za obranu nedosáhl. V 65. minutě byl zase centr ze strany před prázdnou brankou příliš vysoký Rosickému. Sparťanský špílma-

chr, který nastoupil podruhé za sebou v základní sestavě a v derby se objevil poprvé od roku 2000, však jinak příliš viditelný nebyl. „To byla naše asi největší šance zápasu, chvíli poté jsme inkasovali,“podotkl Stramaccio­ni.

V 71. minutě domácí svůj tlak korunovali. Stoch poslal do vápna centr z přímého kopu, na který si naskočil Škoda a s pomocí Zahustelov­y teče překonal Dúbravku. „Se Spartou góly chutnají moc. Hlavičkova­l jsem a za mnou to asi ještě tečoval. Směřovalo to do brány, otázkou je, jestli by se to takhle vzneslo,“uvedl Škoda.

Závěrečný nápor sebralo hostům přísné vyloučení Costy.

Slavia po sedmi kolech udržela druhé místo a snížila ztrátu na vedoucí Plzeň na tři body, Západočeši však svůj zápas hrají až dnes doma proti Zlínu.

To Spartě, která stejně jako Slavia přes léto přivedlamn­ožství zahraniční­ch posil, se rozplývá i druhý cíl této sezony. Po vyřazení z kvalifikac­e Evropské ligy může na lídra ztrácet už deset bodů.

SK Slavia Praha AC Sparta Praha 2 0 MFK Karviná SK Sigma Olomouc 3 5 FC Zbrojovka Brno FC Slovan Liberec 1 2 1. FC Slovácko FK Mladá Boleslav 0 1 FK Jablonec FC Vysočina Jihlava 5 0

 ?? Se ve včerejším derby zlobili slávisté i sparťani FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA ?? Na rozhodčího Jana Jílka
Se ve včerejším derby zlobili slávisté i sparťani FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA Na rozhodčího Jana Jílka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia