Lidové noviny

Kde je video? A co brankoví rozhodčí?

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Vedení české nejvyšší fotbalové soutěže před startem sezony slibovalo, že na jaře určitě a dost možná už na podzim využije v jednom ze sledovanýc­h zápasů videorozho­dčího v online režimu. V nejsledova­nějším duelu podzimní části ligy mezi pražskou Slavií a Spartou však videorozho­dčí ještě sudím k ruce nebyl. Budiž. Pak je ale s podivem, že čtveřici rozhodčích nepomáhali další dva brankoví sudí, jak tomu bylo v exponovaný­ch zápasech v předchozíc­h sezonách zvykem.

KOMENTÁŘ

Pak by se totiž nejspíš nemohlo stát, že by rozhodčí Slavii neuznali ve 29. minutě regulérní branku poté, co sparťanský obránce Costa Nhamoinesu vykopl po střele Milana Škody míč z branky, respektive zpoza brankové čáry. Hlavní sudí Jan Jílek ze své pozice nejspíš nemohl vidět, zda míč brankovou čáru překonal celým objemem, či ne. Podobně na tom byl i asistent rozhodčího na pomezní čáře.

Kdyby poblíž branky stál brankový sudí, měl by ideální pozici k tomu, aby doporučil sudímu Jílkovi gól uznat. Škoda sice v 71. vstřelil další gól a tentokrát ho sudí uznali, nemělo by však zapadnout, že pokud by platil jeho gól z prvního poločasu, mohl se duel vyvíjet jinak.

Zlobit se může i Sparta

Ošizení rozhodčími se však mohou po právu cítit i sparťané. Už v 9. minutě totiž utíkal po levé straně útočník Letenských Václav Kadlec, kterého nešetrně „sestřelil“obránce Slavie Jan Bořil. Už za tento prohřešek mu Jílek mohl dát červenou kartu. Ve 28. minutě se před něj dostával opět Kadlec a Bořil mu při snaze vypíchnout míč zasáhl nohu. Sudí však tento zákrok vůbec neposoudil jako faul, přitom měl Bořilovi jako poslednímu bránícímu hráči udělit rovnou červenou kartu. A od vyloučení Bořila sudí Jílek uchránil i ve druhé půli při stažení Ben Chaima.

V tomto světle pak byla přísná i červená karta pro Costu, jehož Jílek v 89. minutě vyloučil po dvou žlutých v krátké době, přestože podobné zákroky v předchozím průběhu hry karetním napomenutí­m neocenil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia