Lidové noviny

Bílý dům? Marné volání

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Vše začalo 6. prosince, kdy v prezidento­vě pracovně zazvonil telefon a na druhém konci linky se ozval přímo Donald Trump, zvolený, ale tehdy ještě neinauguro­vaný prezident USA. Po maďarském premiérovi Orbánovi to byl teprve druhý politik z východu Evropy, s nímž Trump mluvil. Nejen to. Zemana dokonce pozval do Bílého domu.

Až potud by šlo o úspěch. Kdyby ovšem prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček a tehdejší ředitel zahraniční­ho odboru Hradu Hynek Kmoníček hned vzápětí novinářům opakovaně netvrdili, že se návštěva Oválné pracovny chystá na duben.

Těžko říct, jestli Zeman a jeho spolupraco­vníci jen nepochopil­i jemné odstíny americké angličtiny a konverzačn­í frázi si přeložili jako hotovou pozvánku do Bílého domu. Dost možná k pomýlení přispěl i familiérní tón. „Zníte jako chlapík mého gusta,“měl Trump Zemanovi pochlebova­t.

Z ohlášeného termínu ovšem sešlo – byť v Zemanově diáři bylo skutečně na konec dubna týdenní okénko, aby mohl na poslední chvíli nasednout do speciálu a na otočku do Washington­u zaletět. Kmoníček, který mezitím nastoupil jako český ambasador v USA, se ještě chvíli snažil předstírat, že je vše na dobré cestě. Tu vtipkoval o tom, jak Trump s termínem napíná i Angelu Merkelovou, tu s vážnou tváří dodával, že kvůli krizi v KLDR musí hosté ohlášení v Bílém domě ještě počkat. Koncem dubna pak Kmoníček oznámil, že se schůzka Trump–Zeman odkládá na neurčito.

Nový termín se zatím nenašel. A na „svého Hynka“mezitím zanevřel i sám Zeman. Kmoníčkovo jméno sice nezmínil, ale uštěpačná poznámka o tom, že si někteří velvyslanc­i hrají na tvůrce světové politiky, kterou Zeman přednesl koncem letošního srpna, byla podle kuloárů určena právě ambasadoro­vi ve Washington­u.

Sen o setkání s Trumpem z Hradu každopádně nevymizel. Zítra má Zeman v minutovník­u na 19. hodinu v budově OSN naplánovan­é „přivítání prezidente­m Spojených států amerických Donaldem Trumpem a paní Melanií Trumpovou“. Bude ovšem jen jedním z téměř dvou set státníků, kteří se večeře s šéfem Bílého domu zúčastní.

Nebyl by to ale Pražský hrad, aby trumpovsko­u linii prezidento­vy cesty do New Yorku nevyužil. Dnes má Zeman v hotelu Plaza obědvat s Ivanou Trumpovou, exmanželko­u amerického prezidenta. Možná si popovídají o nesplněnýc­h snech. Českou rodačku totiž sám Zeman navrhoval jako skvělou ambasadork­u, jež by u nás mohla zastupovat trumpovsko­u Ameriku. Z plánu ale sešlo rychleji než ze Zemanovy návštěvy Bílého domu.

Prezident Miloš Zeman dnes zahajuje v New Yorku svoji návštěvu USA. Ač bude hlavním hostem na luxusním večírku pořádaném židovskou organizací Gershon Jacobson Jewish Continuity Fund, která mu udělí ocenění Bojovník za pravdu, nelze zastřít, že třídenní cesta je jen chabou náhradou za neuskutečn­ěný vrchol prezidents­ké kariéry, který měl nastat v dubnu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia