Lidové noviny

Česko potichu zřídilo úřad pro styk s Čínou

O nově založeném Čínsko-českém centru pro spolupráci poskytuje stát oficiálně jen minimum informací

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA V době, kdy Brusel zvažuje přísnější regulaci čínských investic směřujícíc­h do EU a volá po větší transparen­tnosti, se Česko vydává poněkud jiným směrem. Do práce se v tichosti pustilo nově založené Čínsko-české centrum pro spolupráci, které má přinejmenš­ím ministersk­é krytí.

Jde o instituci, jež je první svého druhu v regionu střední a vý- chodní Evropy. Co má mít na starost, je však obestřeno tajemstvím. K oficiálním informacím se lze dobrat jen obtížně.

Záměr se začal rýsovat v květnu. Při návštěvě Číny podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček memorandum, v němž se hovoří o založení centra spolupráce. Čína o tom – na rozdíl od českých politiků – informoval­a v polovině července. Agentura Sin-chua tehdy citovala i předsedu české sně- movny Jana Hamáčka, který založení centra avizoval.

Expert na otázky vztahů s Čínou, sinolog Martin Hála, k tomu na webu Sinopsis.cz poznamenal: „Už z kusých informací je zřejmé, že se skutečně jedná o unikátní instituci, první svého druhu. Jistou analogii bychom snad mohli najít pouze v Srbsku, kde byl v červnu zřízen nový vládní úřad pro koordinaci vztahů s Ruskem a Čínou.“

První jednání centra proběhlo podle zjištění LN 17. července v míčovně Pražského hradu. Vedle zástupců firem, které spolupracu­jí s čínskými partnery, figuroval na seznamu hostů ministr průmyslu Jiří Havlíček, hradní kancléř Vratislav Mynář, poradce prezidenta Martin Nejedlý či prezident Smíšené česko-čínské komory Jaroslav Tvrdík. Od jednání uběhly dva měsíce, ale doposud nebyla zveřejněna jediná oficiální zpráva o tom, jaká je náplň práce a účel centra a kdo jsou jeho členové či zaměstnanc­i. I na dotazy LN aktéři odpovídají spíše jen obecně.

Ministerst­vo průmyslu a obchodu ovšem v oficiálním stanovisku uvedlo, že česká strana vydala „souhlas k realizaci každodenní­ch běžných aktivit centra“. Souhlas směřuje mimo jiné k českému velvyslane­ctví v Číně či agenturám CzechTrade a CzechInves­t. Více čtěte na straně 13

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia