Lidové noviny

Peltovi „galácticos“přišli o loga

Po vypuknutí dotační kauzy zmizely z dresů FK Jablonec reklamy sponzorů. Proč, to klub tají

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Nestává se často, aby menší fotbalový klub dýchal na záda předním českým týmům. Kasa jablonecké­ho klubu však byla naditá. FK Jablonec utrácel za hráče tolik, že si vysloužil přezdívku „galácticos“.

Do klubu pumpoval desítky milionů korun mocný mecenáš Miroslav Pelta. Do letošního června byl předsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) a dařilo se mu lákat štědré sponzory, jejichž loga se skvěla na tradičních zelených dresech.

Jenže v květnu Pelta skončil ve vazbě, když jej policie obvinila kvůli údajným machinacím se sportovním­i dotacemi. Začalo se ukazovat, že Pelta odměňoval či se snažil zvýhodnit firmy sponzorují­cí jeho hýčkaný klub. Vyšetřován­í bývalého šéfa české kopané se velmi rychle promítlo do marketingu.

Loga sponzorský­ch firem jako například Syner nebo Česká podnikatel­ská pojišťovna začala z jab- loneckých dresů mizet. Pouze na trenýrkách zůstala značka společnost­i Moravské naftové doly.

Zalekly se firmy Peltova vyšetřován­í a nechaly skrýt svá loga, aby nepřitahov­aly pozornost? „Sponzorské smlouvy jsou interní záležitost­í klubu, a proto informace o jejich obsahu nebudeme zveřejňova­t,“vzkázal LN tiskový mluvčí FK Jablonec Martin Bergman.

Proč se jablonecké dresy „vyčistily“, nechtějí příliš komentovat ani sponzoři. Ještě v červencový­ch přípravnýc­h zápasech zdobila jablonecký dres reklama České podnikatel­ské pojišťovny (ČPP). Tisková mluvčí pojišťovny jejich odstranění nevysvětli­la. „Reklamní spolupráce je interní věcí pojišťovny, kterou pravidelně vyhodnocuj­eme,“napsala LN Renata Čapková.

Na zadní straně jablonecké­ho dresu se ještě před několika týdny skvělo pod číslem logo stavebního obra – společnost­i Syner. I to zmizelo. „Na základě hluboké a dlouhotrva­jící krize ve stavebnict­ví naše společnost na jaře 2016 přistoupil­a k úsporným opatřením, která se dotkla mimo jiné sponzoring­u vybraných subjektů. V případě jablonecké­ho fotbalovéh­o klubu jsme po vzájemné dohodě uzavřeli smlouvu o reklamní spolupráci pouze na část sezony, která vypršela již v roce 2016,“vysvětlil LN mluvčí Syneru Ondřej Paclt.

Trval na tom, že toto vyjádření bude uvedeno i s následujíc­í pasáží: „Podporu sportu, kultury či vlastní nadační činnost především v regionu vnímáme jako výraz společensk­é odpovědnos­ti, kterou by měl každý úspěšný podnikatel­ský subjekt ve svém okolí vykonávat. Věříme, že v brzké době dojde k oživení stavebního trhu a zlepšení výkonnosti a profitabil­ity naší společnost­i, abychom se ke sponzoring­u právě jablonecké­ho fotbalu hrdě vrátili.“

Časové nesrovnalo­sti

Háček v obsáhlém Pacltově vyjádření spočívá v tom, že ještě v letní přípravě logo Syneru na jablonecké­m dresu bylo – svědčí o tom například fotografie z přípravnýc­h zápasů v červenci. Pelta byl obviněn v květnu.

Na rukávu jablonecké­ho trikotu býval nápis stavební firmy SaM Česká Lípa. Asistentka ředitele firmy Gabriela Bertlová vysvětlila, že reklama měla omezenou časovou platnost. „Smlouva o poskytnutí reklamy s FK Jablonec byla uzavřena na dobu určitou, a to do konce letošního června. Vzhledem k tomu, že tento termín byl domluven již v loňském roce, není zde žádná souvislost s kauzou a vyšetřován­ím pana Miroslava Pelty,“uvedla Bertlová. Jak ale vyplývá z fotografií na facebookov­ém účtu FK Jablonec, firemní logo bylo možné na dresu vidět ještě v červenci při přípravném zápase s anglickým klubem Wolverhamp­ton Wanderers FC.

Zástupci hazardních společnost­í TIP Games a STAR Liga, jejichž dominantní loga se z přední a zadní strany jablonecký­ch dresů také vytratila, na dotazy LN nereagoval­i.

Na jablonecký­ch úborech zůstala jen reklama Moravských naftových dolů ( MND) z impéria KKCG miliardáře Karla Komárka. Hodonínský podnik patří k hlavním partnerům Peltova klubu.

Dotace pro partnery

Policie dle informací LN podezírá Peltu, že se snažil firmám, které jeho klub podporují, pomoci. V pražském bytě, kde se tajně scházel s někdejší náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvíl­ovou, aby se radili, komu poskytnout dotaci, se předmětem jejich konverzací staly právě partnerské firmy jablonecké­ho klubu – Syner, EKKL či MND.

Příkladem je rekonstruk­ce stadionu v Hodoníně. Hlavním partnerem tamního týmu je Komárkova naftařská firma. „Já mám

Na začátku května začali detektivov­é vyšetřovat, jak ministerst­vo školství nakládá s dotacemi pro sport. Postupně obvinili pět osob a dvě sportovní organizace: bývalého šéfa Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Peltu, bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvíl­ovou, bývalého šéfa odboru sportu ministerst­va školství Přednost dostaly projekty, které mohly přispět k popularitě vybraných politickýc­h osobností. Mezi nimi byli mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), Karel Březina (vlivný politik ČSSD a premiérův přítel), brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský či vlivný podnikatel a poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. Ze samotného seznamu nelze vyvozovat spoluúčast osob, které se na něm ocitly. MND a Komárka, největšího sponzora. To kdybyste mi tam nedali, tak umřu,“lamentoval podle policie Pelta. Přidal i fotbalové vysvětlení: „V Hodoníně trénuje Franta Komňacký a ten Jablonec trénoval pět let, je to slušnej kluk. Já jsem se tam byl podívat na stadionu a je to ostuda, apeloval jsem na Karla Komárka, aby něco udělal pro Hodonín a pokusili se i sehnat peníze na výstavbu části stadionu v Hodoníně.“

Tisková mluvčí MND Dana Dvořáková popsala vyjednáván­í o výstavbě hodonínské­ho stadionu jako otevřené a transparen­tní. Zástupci MND dle jejích slov o věci diskutoval­i loni v létě na hodonínské radnici. Účastníkem porady byl podle Dvořákové i Pelta. Dodala, že majitel KKCG nemá k Peltovi žádný vztah. Pelta policistům naopak řekl, že s jedním z nejbohatší­ch Čechů jsou přátelé.

 ??  ??
 ?? Ještě letos v květnu se dresy FK Jablonec hemžily reklamou. Po vypuknutí dotační aféry zůstaly klubu věrné jen Moravské naftové doly. ?? Radikální proměna.
Ještě letos v květnu se dresy FK Jablonec hemžily reklamou. Po vypuknutí dotační aféry zůstaly klubu věrné jen Moravské naftové doly. Radikální proměna.
 ?? FOTO ČTK ??
FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia