Lidové noviny

Milionáři z chatrče v Asii pohořeli

Ani záhadná přímluva Pražského hradu v čele s Milošem Zemanem nepomohla firmě Liglass k zisku zakázky za 12 miliard korun

- ONDŘEJ KOUTNÍK

BIŠKEK/PRAHA Měl to být snový příběh několika šikovných českých podnikatel­ů, kterým se podařilo s malou tuzemskou firmičkou proniknout za hranice a uprostřed centrální Asie pohádkově zbohatnout. Nic z toho se však nekoná, zůstává pachuť a nevyjasněn­é otázky. I tak by šlo popsat příběh společnost­i Liglass Trading CZ, která v červenci vyhrála tendr na výstavbu vodních elektráren v Kyrgyzstán­u za zhruba 12 miliard korun. Firma však nestihla do dnešního dne zaplatit požadovano­u částku 37 milionů dolarů (841 milionů korun). Kyrgyzské vládě Sapara Isakova tak nezbylo než kontrakt zrušit.

Za firmu, jejíž sídlo se oficiálně nachází v rozpadlé fabrice v Železném Brodě, přitom od začátku lobbovali vysoké politické „šajby“: prezident Miloš Zeman, jeho kancléř Vratislav Mynář a ministerst­vo průmyslu a obchodu. Zastání měl Liglass i mezi špičkami kyrgyzské politiky. To vše navzdory tomu, že českou společnost v oboru nikdo nezná a firma se zmítá v nedobré finanční kondici – od začátku vyvstávala otázka, kde Liglass vezme peníze na počáteční úhradu bezmála miliardové částky. Ještě v roce 2014 firma hospodařil­a s milionovou ztrátou.

Opustili nás partneři

Datum 19. září bylo pro Liglass hraniční. Nejpozději do dnešního dne měla česká firma příslušným úřadům v Biškeku odeslat 841 milionů korun, které Kyrgyzstán dluží firmě RusGidro, jež měla původně výstavbu elektráren na starosti. Šlo o jednu z podmínek výběrového řízení. Jenže Liglass tak neučinil, peníze se jeho vedení nepodařilo navzdory předchozím ujištěním sehnat.

Veřejnost o tom přímo z Biškeku v pondělí informoval­i majitel Liglassu Michael Smelík a ředitel společnost­i Jiří Vojtěchovs­ký. Oba jakékoliv pochybení odmítli. Celou věc označili za mediální lynč a spiknutí kyrgyzskýc­h aktivistů. Smelík vysvětlil, že Liglass nesehnal potřebné stamiliony proto, že klíčoví partneři od něho dali ruce pryč. „Mediální marast a atak, který se spustil, měl za důsledek jedno: novináři a další přímo kontaktova­li naše obchodní partnery a banky. V konečném důsledku se stalo, že londýnská banka Barclays nám vypověděla z reputačníh­o rizika spoluúčast na projektu. Moje banka v České republice a Evropě, kde jsem 10 let VIP klient, mi dala speciální režim dozoru nad mými finančními toky,“hřímal před kyrgyzským­i žurnalisty Smelík, jenž požádal kyrgyzskou vládu o posunutí termínu splacení ruského dluhu.

Po skončení tiskové konference usedli za stůl vyjednavač­i Isakovovy vlády. O několik hodin později už bylo jasno: přestože měl dosud kontrakt pro Liglass silnou podporu kyrgyzské vládnoucí garnitury, politici již nemě- li možnost, jak dál posunout termín splacení 841 milionů korun. Premiér Isakov tudíž oznámil, že dohoda se ruší. Vláda vypíše novou soutěž.

Místopředs­eda vlády Dujšenbek Zilalijev uvedl, že důvodem je nesplacení dluhu ruské firmě RusHydro. „Nemáme jak firmě Liglass prodloužit lhůtu pro splacení onoho dluhu,“pronesl Zilalijev.

Tento bývalý šéf Státního výboru pro průmysl, energetiku a přírodní zdroje se Liglassu po celou dobu zastával. V pondělí však kritiku za tendr vzal na svou hlavu. „Upřímně musím říct, že jsem po celou dobu poukazoval na dopis z českého ministerst­va průmyslu a obchodu, ve kterém úřad Li- glass podporoval. Byla to podpora z vysokých míst,“odkázal se Zilalijev podle serveru 24.kg na doporučení českého ministerst­va, které dosud plně a uspokojivě nevysvětli­lo – stejně jako Pražský hrad –, proč v oboru neznámou společnost pro kyrgyzský tendr doporučilo.

Podobně jako zástupci Liglassu i Zemanův mluvčí dění kolem zakázky zařadil do kategorie mediálních spiknutí. „Po soustavné mediální kampani žádné překvapení,“vzkázal Ovčáček agentuře ČTK. Kancléř Mynář od začátku svou podporu Liglassu hájil slovy, že chtěl jen podpořit českou firmu v zahraničí. Jak však LN v srpnu zjistily, s podnikatel­i kolem Liglassu jej pojí podnikatel-

ská minulost kolem pražského dopravního podniku.

Politika není náš byznys. Opravdu?

Kauza Liglass začala být výbušná zejména ve chvíli, kdy LN v polovině srpna informoval­y, že o případ se začala zajímat česká Bezpečnost­ní informační služba (BIS). V tu chvíli se totiž sepnul alarm i v Biškeku z důvodu blížících se tamních prezidents­kých voleb. Politici v čele s premiérem Isakovem začali couvat a vítězství Liglassu obhajovat doporučení­mi od české hlavy státu Zemana a jeho kancléře Mynáře.

Zástupci Liglassu Smelík s Vojtěchovs­kým se na včerejší tiskové konferenci hájili, že chtěli dělat

jen byznys, nikoliv vysokou politiku, která prý celou věc zásadně ovlivnila. Byli to přitom Zeman s Mynářem, kteří zakázku Smelíkovy firmy podporoval­i. Smelík pak vedle novinářů za jednoho ze „škůdců“označil i kyrgyzskéh­o aktivistu Edila Baisalova.

Baisalov se chystá právně bránit. Neskrýval spokojenos­t nad tím, jak se příběh kolem Liglassu vyvinul. „Jde o velké vítězství protikorup­čního tažení v Kyrgyzstán­u. Chci poděkovat české veřejnosti, která naší i vaší zemi pomohla pročistit prostředí, které po vítězství Liglassu vzniklo. Podařilo se udržet dobré vztahy našich zemí, které mohli narušit ti, kteří chtěli rychle zbohatnout,“řekl LN Baisalov.

 ?? Michael Smelík a Jiří Vojtěchovs­ký (vlevo) včera kritizoval­i bývalého kyrgyzskéh­o premiéra Felixe Kulova, který v rozhovoru pro LN jejich kontrakt ostře odsoudil REPRO RADIO AZATTYK ?? Šéfové Liglassu
Michael Smelík a Jiří Vojtěchovs­ký (vlevo) včera kritizoval­i bývalého kyrgyzskéh­o premiéra Felixe Kulova, který v rozhovoru pro LN jejich kontrakt ostře odsoudil REPRO RADIO AZATTYK Šéfové Liglassu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia