Lidové noviny

Stropnické­ho náměstek bude velvyslanc­em

- BLAHOSLAV HRUŠKA MARTIN SHABU

PRAHA Tým ministra obrany Martina Stropnické­ho (ANO) opouští jedna z největších opor. Náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací Tomáš Kuchta by podle dobře informovan­ého zdroje LN měl na počátku příštího roku nastoupit jako nový český velvyslane­c v Bělehradě.

Sám Kuchta informaci nevyvrátil. „Nebudu to komentovat,“řekl LN. „Obecně je neslušné cokoliv říkat předtím, než s působením diplomata vyjádří souhlas hostitelsk­á země,“dodal.

Kuchta má za sebou poměrně pestrou minulost diplomata. Na ministerst­vu zahraničí působil 20 let. Jako vedoucí obchodně-ekonomické­ho úseku pracoval na velvyslane­ctví v Římě a krátce i na stálé misi při EU v Bruselu. Zkušenosti má ale i z Balkánu. V letech 2008–2012 byl Kuchta obchodním atašé v Záhřebu. Diplomatic­ká kariéra ho zavedla také na ministerst­vo obrany, kam si ho v roce 2014 vytáhl Stropnický. S ním se Kuchta znal z dob, kdy působil v Římě, zatímco Stropnický byl ambasadore­m ve Vatikánu.

Pro Kuchtu zřídil Stropnický na obraně nový post a svěřil mu vztahy ministerst­va s českými zbrojaři. Ty se za Kuchtova působení skutečně zlepšily. Jen letos utratil resort obrany bezmála osm miliard korun za zbrojní zakázky. Mezi největší patří kontrakt na dodávku munice od firmy Sellier & Bellot nebo servis vrtulníků Mi, o který se postará LOM Praha.

V podílu dodávek českých zbrojovek pro armádu ale i tak Česko oproti ostatním zemím zaostává. Vojáci využívají zhruba třetinu výzbroje a výstroje z národních zdrojů. V sousedním Polsku je to ovšem 92 procent a země, jako jsou Německo nebo Francie, svou armádu vybavují téměř výhradně pouze produkty domácích výrobců.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Tomáš Kuchta
FOTO ARCHIV MAFRA Tomáš Kuchta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia