Lidové noviny

Tejc mění práci, ale zůstává v Praze

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Nejprve zastánce a přítel Bohuslava Sobotky. Následně pučista a rebel. Zanedlouho notářský kandidát. Poslanec Jeroným Tejc v politice končí a míří zpátky k právnickém­u povolání. Podle důvěryhodn­ého a obeznámené­ho zdroje LN bude pracovat v notářské kanceláři Lucie Vaňkové v centru Prahy.

Tejc se přímé odpovědi vyhnul. „Zatím není co potvrzovat. Až někam nastoupím, potvrdím to,“odpověděl. Notářka Vaňková na dotazy LN nereagoval­a. Její jméno nedávno proběhlo médii v souvislost­i s kauzou „ukradených“firem z holdingu Cimex. Byla to Vaňková, kdo potvrzoval převod miliardové­ho majetku na nové majitele. Ti staří přitom uvádějí, že to bylo za jejich zády a za pomoci zfalšovaný­ch listin.

Odvahu projeví do prosince

Po absolvován­í práv v Brně působil Tejc deset let v advokacii. Návrat zákonodárc­e k právu se tak dal očekávat. Překvapil však výběrem oboru. „Řekl jsem si, že je načase to změnit úplně. Mám advokacii rád, ale už nechci stát na straně jednoho z klientů, navíc když jsem řadu let hájil zájmy státu. V notařině nejste na ničí straně, proto jsem si ji vybral,“zdůvodnil před pár dny Tejc.

Že má Tejc k notářství blízko, bylo vidět už loni na podzim. To vystoupil na celostátní konferenci notářů. A díky advokátním zkouškám, které poslanec složil před třinácti lety, má otevřenou cestu i k vlastnímu úřadu. Jen do prosin- ce komora vypsala dvanáct konkurzů, dva z toho na místo pražského notáře. „Ještě uvidím, kdy budu mít odvahu to zkusit,“sdělil k tomu LN Tejc.

Až po říjnových volbách nastoupí do lavic na Malé Straně nové sněmovní osazenstvo, bude to pro Tejce bolestné loučení. Oranžovým poslancem byl nepřetržit­ě od roku 2006 a coby jeden z mála právníků mezi poslanci patřil k ceněným kusům. Navíc měl před po- sledními sněmovními volbami coby Sobotkův spojenec vyhlídky na ministersk­é křeslo. O vrcholnou politickou kariéru ho ale připravil již notoricky známý výlet za prezidente­m do Lán.

K poslednímu nádechu před definitivn­ím uznáním alespoň prozatímní porážky se Tejc odhodlal letos v březnu kolem sjezdu sociálních demokratů, kdy šly preference ČSSD dolů a vedení strany vršilo strategick­é chyby.

Tehdy společně s bývalým jihočeským hejtmanem a dalším lánským výletníkem Jiřím Zimolou vystupoval proti vedení strany nejhlasitě­ji. „Jsem rebel. Ale nejsem rebel bez příčiny. Neochota vedení přiznat vlastní chyby po opakovaně prohraných volbách mne donutila pojmenovat věci bez obalu,“zahájil Tejc svůj nominační proslov.

Cílil na post prvního místopředs­edy strany a dnes úřadujícíh­o předsedy Milana Chovance. Minis- tr vnitra byl na pozdní povolební poradě u prezidenta také, ale podařilo se mu zpackaný pokus o stranický puč zvrátit ve svůj prospěch. Sobotka ho pak vzal na milost a přimkl se k němu – místo ke svému někdejšímu příteli Tejcovi. Ten v Brně vyzval vedení strany, aby „opustilo bublinu, ve které žije, a konečně začalo naslouchat svým členům a voličům“, ale odešel poražen. Protože to znamenalo propad jeho ceny uvnitř stranické hie- rarchie a neměl ani šanci na dobré umístění na jihomoravs­ké kandidátce, rozhodl se poslanecko­u kariéru přetnout a vrátit se k občanskému povolání.

Dohasínají­cí politik Jeroným Tejc (ČSSD) míří do notářské kanceláře známé z kauzy „ukradené“firmy Cimex.

Nahrazen Chovancem

Tejc patřil k těm, od koho se „lánská zrada“dotkla premiéra nejvíce. V jeho případě to bylo osobní. A tak i když se Tejc snažil, složil hned po volbách v roce 2013 funkci předsedy poslanecké­ho klubu a vysílal k Sobotkovi „přátelské světlice“, vinu neodčinil.

Před „slavným“lánským pučem existovala v ČSSD popíraná, ale organizova­ná křídla haškovců a sobotkovců. Tejc se vždycky držel blíž u Sobotky než u bývalého druhého muže ČSSD.

V klíčové době si ale vybral tábor poražených. Mlčení a zapírání všech účastníků lánské výpravy po pár dnech prolomil Chovanec, čímž převrátil stranické síly. A ujal se resortu vnitra, na který se celé roky stínově připravova­l právě Tejc. Tomu zbylo jen místo v čele sněmovního výboru. 1997 – vstoupil do ČSSD 1999 – předseda místní organizace ČSSD v Brně

2001 – absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně

2002 – členem zastupitel­stva města Brno 2004 – složil advokátní zkoušku 2006 – zvolen poslancem za ČSSD

2010 až 2011 – předseda mandátovéh­o a imunitního výboru

2011 až 2013 – místopředs­eda poslanecké­ho klubu ČSSD

od 2013 – předseda ústavně-právního výboru

podzim 2017 – zánik poslanecké­ho mandátu

 ?? Ve chvíli zachycené na snímku z druhého dne sněmovních voleb 26. října 2013 teprve Michal Hašek a Jeroným Tejc přicházejí do volebního štábu sociální demokracie v Lidovém domě FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Zanedlouho rozjedou „lánský puč“,
Ve chvíli zachycené na snímku z druhého dne sněmovních voleb 26. října 2013 teprve Michal Hašek a Jeroným Tejc přicházejí do volebního štábu sociální demokracie v Lidovém domě FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Zanedlouho rozjedou „lánský puč“,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia