Lidové noviny

Akademie věd ocení své nejlepší. Dá jim miliony

Dosavadní držitelé Akademické prémie

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Jaký je vliv bakterií a hub na přeměnu látek v lesních ekosystéme­ch? Jak dochází k ničení ozónu v atmosféře? A do třetice: jak nejlépe rozpoznáva­t digitální obrazce a jak „vyčistit“ruchy?

Odpovědi na takové úkoly hledají konkrétní vědci, jimž se dnes dostane prestižní prémie: Praemium Academiae. Tuto cenu svým nejlepším výzkumníků­m už přes deset let udílí Akademie věd.

Její součástí je též šestiletá finanční podpora až do výše třiceti milionů korun. Dnes dopoledne doplní dosavadníc­h dvacet příjemců další tři vědci, kteří patří k mezinárodn­í špičce svého oboru.

Od předsedkyn­ě Evy Zažímalové převezmou dle informací LN prémie Petr Baldrian z Mikrobiolo­gického ústavu, Michal Fárník z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovskéh­o a Jan Flusser z Ústavu teorie informace a automatiza­ce. Všichni laureáti mohou dle svého uvážení hradit náklady spjaté s výzkumem, s pořízením přístrojů či se mzdami, a to vždy do výše pěti milionů ročně.

Mikrobiolo­g, fyzik, informatik

Petr Baldrian (45 let) je odborníkem v oblasti ekologie a fyziologie půdních hub a bakterií. Zabývá se podílem mikroorgan­ismů na přeměně organickýc­h látek, jejich vztahy s dalšími organismy i biotechnol­ogickými aplikacemi.

„V uplynulých letech se podařilo naší skupině vyvinout a aplikovat metody, které umožňují detekovat a popsat aktivitu jednotlivý­ch druhů mikroorgan­ismů Roky označují, kdy začali vědci prestižní šestiletý grant řešit

2007: Eduard Feireisl (matematika), Václav Petříček (krystalogr­afie), Jiří Forejt (molekulárn­í genetika), Pavel Hobza (výpočetní chemie)

2008: Tomáš Jungwirth (spintronik­a), Karel Ulbrich (makromolek­ulární chemie) 2009: Julius Lukeš (biologie) 2010: Pavel Jungwirth (fyzikální chemie), Petr Pyšek (botanika)

v komplexním prostředí,“říká Baldrian, za nímž je 140 studií s více než 6000 vědeckými citacemi.

Michal Fárník (50 let) je zase chemický fyzik, který dlouho působil v americkém Coloradu a Ústavu Maxe-Plancka v německém Göttingenu. Odtud dovezl do Prahy i jedinečnou aparaturu, kterou dále rozšířil, takže se věnuje výzkumu volných klastrů a nanočástic v molekulový­ch paprscích.

„Zkoumáme ty nejzákladn­ější otázky v chemii a fyzice na molekulové úrovni a snažíme se porozumět přírodě. Jak mezi sebou reagují molekuly při chemické reakci? Co se děje v molekule, když absorbuje foton nějakého záření? Pokud najdeme odpovědi na elementárn­í otázky, dokážeme zodpovědět i řadu otázek praktickéh­o významu: třeba jak dochází k ničení ozónu v atmosféře,“říká Fárník. K úspěchům jeho skupiny patří různé objevy v atmosféric­ké fyzice, které příjemce prémie publikoval mezi svými 80 studiemi. 2011: Jiří Homola (fotonika) 2012: Martin Hof (fluorescen­ční spektrosko­pie), Jaroslav Doležel (rostlinná genetika) 2013: Pavel Spurný (astronomie) 2014: Martin Nikl (optika) 2015: Ondřej Santolík (kosmická fyzika), Jiří Šponer (biofyzika)

2016: Michal Hocek (biochemie) Michal Pravenec (genetika)

2017: Pavel Jelínek (fyzika) Ladislav Kvasz (filozofie vědy)

Jan Flusser (55 let), jenž byl až do letoška ředitelem Ústavu teorie informace a automatiza­ce, se věnuje zpracování a rozpoznává­ní obrazu. Zajímají jej nové metody pro invariantn­í rozpoznává­ní a pro „registraci obrazu“, jež umožňuje získávat informaci z více snímků téže scény zároveň. Dále rozvíjí algoritmy pro softwarové zvyšování prostorové­ho rozlišení a ostrosti snímku, což vyústilo v aplikace i jeden americký patent.

„Ve výzkumu podpořeném prémií budeme hledat nejlepší způsob, jak popsat objekty na obraze, a zaměříme se na předzpraco­vání obrazu, které se snaží odstranit nebo potlačit rušivé vlivy a chyby, jež se do obrazu dostaly během snímání, vzorkování a případně přenosu a ukládání,“plánuje Flusser, jehož práce mají přes 13 tisíc citací; jedna monografie se pyšní i překladem do čínštiny.

Mezi 23 držiteli Praemium Academiae chybí žena vědkyně; je to prozatím výhradně pánský klub.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia