Lidové noviny

Přivýdělek stál hasičku místo. Soudce se jí zastal

- JAN HORÁK

PRAHA Eva O. vedle dlouholeté služby u hasičů vedla účetnictví sousedům sdruženým ve společenst­ví vlastníků jednotek, za rok si přišla na 14 tisíc korun. Tento vedlejší příjem ji ve finále stál místo ve sboru, podle jejího šéfa tím porušila předpisy. Propustil ji. Bývalá hasička se proti ztrátě povolání brání, spor se dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle jednoho z jeho soudců, Tomáše Langáška, jsou zmíněné předpisy protiústav­ní, k nejvyšší soudní instanci v zemi tak podal stížnost.

Eva O. přišla o práci v květnu 2013, kdy ji ze služebního poměru propustil tehdejší velitel pražských hasičů Jaromír Pešek. Hasička se snažila zachránit si místo podáním odvolání ke generálním­u řediteli Hasičského záchrannéh­o sboru České republiky Drahoslavu Rybovi, ten se však za svého přímého podřízenéh­o postavil. Eva O. tak musela sbor opustit.

Oba její nadřízení vycházeli ze zákona o služebním poměru, jenž zapovídá aktivním příslušník­ům bezpečnost­ních sborů přivyděláv­at si bokem. Legislativ­a sice dovoluje výjimky, jež výslovně v interním předpisu vyjmenováv­ají ředitelé sborů, vedení účetnictví vlastníkům bytových jednotek za úplatu však do takových výjimek generální ředitel hasičů nezařadil.

Bývalá příslušnic­e podala na generálníh­o ředitele Rybu žalobu, která jimá vynést zpět do jejího původního místa. V žalobě mimo jiné argumentov­ala, že předchozí předpisy platné do roku 2007 jí zmíněné „podnikání“dovolovaly, od nadřízenýc­h má od roku 2001 k vedení účetnictví souhlas a že zmíněný „vedlejšák“nijak nezasahuje do její práce.

Eva O. se bránila také tím, že účetnictví vedla v souvislost­i se správou vlastního majetku. Je totiž členem zmíněného společenst­ví, přičemž péči o vlastní majetek interní předpisy umožňují. Jenže bývalá hasička u všech instancí narazila kvůli tomu, že za to brala peníze. Městský soud v Praze tak její žalobu letos v dubnu zamítl.

Někdejší hasička kasační stížností dostala svůj případ až před Nejvyšší správní soud. Spor rozhoduje jeho šestý senát, jenž se Evy O. předběžně zastal. Sice stížnosti zatím nevyhověl, ale jenom proto, že v jejím vyhazovu našel ústavněprá­vní rozměr. „Akceptovat propuštění příslušnic­e hasičského sboru za daných okolností jen na základě zákazu obsaženého v instrukci ředitele hasičského sboru se nám nejevilo jako lehce straviteln­é,“vysvětlil LN předseda senátu Tomáš Langášek.

Podle něj jde totiž proti ústavě, aby výjimky ze zákazu podnikání pro příslušník­y určoval jejich nadřízený. Tuto pravomoc sice svěřuje šéfům bezpečnost­ních sborů platný zákon o služebním poměru, ale danou pasáž považuje soudce za protiústav­ní. Soudce navíc poukazuje na to, že ředitelé různých bezpečnost­ních sborů, hasičů, policie či vězeňské služby mohou svým lidem dovolovat různé vedlejší způsoby obživy, což by bylo diskrimina­ční. Soudce tak podal ústavní stížnost, kterou Ústavní soud přijal na začátku září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia