Lidové noviny

Skončí „pan nepostrada­telný“?

Co říkají poslední průzkumy

- ROBERT SCHUSTER

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble oslavil včera 75. narozeniny. Navzdory svému věku dal v minulých týdnech opakovaně najevo, že chce po volbách v úřadě pokračovat. Kancléřka je pro, není ale jisté, jestli ho nebude muset obětovat na oltáři povolebníc­h jednání.

BERLÍN/PRAHA Angela Merkelová a Wolfgang Schäuble, německá kancléřka a její současný ministr financí, spolu působí v nejvyšších patrech německé politiky téměř 28 let.

Šéfka vlády považuje Schäubleho řadu let za nejdůležit­ějšího čle- bude jasné rozložení sil v parlamentu, ve velmi výhodné pozici.

Je totiž pravděpodo­bné nejenom to, že se jim po čtyřleté přestávce znovu podaří dostat se do Spolkového sněmu, ale že nakonec budou i součástí příští vlády.

Dokonce by mohla nastat situace, že by obsazení důležitého ministerst­va pro ně bylo klíčovou podmínkou pro vstup do vlády. Němečtí křesťanští demokraté (CDU) by tak nemuseli pokračovat v neoblíbené­m spojenectv­í se sociálními demokraty (SPD).

Liberálové zase nechtějí zopakovat chybu z roku 2013, kdy jejich člověk obsadil křeslo minist- ra zahraniční­ch věcí. To je sice prestižní, ale z hlediska splnění předvolebn­ích slibů zcela nepoužitel­né.

Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové by nyní volby vyhráli se ziskem 36 procent hlasů

Druzí by skončili sociální demokraté (SPD) Martina Schulze s 22 procenty hlasů a třetí protiimigr­ační Alternativ­a pro Německo (AfD) s 11 procenty

Levice by dostala 10 procent hlasů, Svobodní demokraté (FDP) 9a Zelení 8 procent Zdroj: agentura Emnid, ze 16. září 2017

Schäuble se stal pro Merkelovou důležitou spojkou na konzervati­vní křídlo CDU, jež kancléřka v minulých letech často zanedbával­a

 ?? Německý ministr financí Wolfgang Schäuble je členem německého parlamentu 45 let, 15 let zastává různé funkce ve vládě. Na snímku ze září 2014 je s kancléřkou Angelou Merkelovou. FOTO PROFIMEDIA ?? Politický matador.
Německý ministr financí Wolfgang Schäuble je členem německého parlamentu 45 let, 15 let zastává různé funkce ve vládě. Na snímku ze září 2014 je s kancléřkou Angelou Merkelovou. FOTO PROFIMEDIA Politický matador.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia