Lidové noviny

Dostali řád, vychovával­i teroristy

- MARTIN HAMPEJS

LONDÝN/PRAHA Za svůj život se starali téměř o tři stovky dětí. Svých vychovali šest. Manželé Jonesovi z britského Sunbury na Temži dokonce za pěstounsko­u péči dostali Řád britského impéria. Poslední mladík, jehož měli na starost, se však podílel na pátečním teroristic­kém útoku v Londýně. A podle úřadů vychovával­i Jonesovi i jeho staršího komplice.

Osmnáctile­tého chlapce (jeho jméno úřady ještě nezveřejni­ly) i jeho komplice při útoku v londýnském metru – 21letého

– tak začínají jejich pěstouni skutečně poznávat až teď. Do Velké Británie přišel první z mladíků před třemi roky jako imigrant a sirotek z Bagdádu.

Z imigračníh­o centra v Doveru si jej pak vzali do péče právě Penelope a Ronald Jonesovi, kterým coby pěstounům prošlo domem kolem 268 dětí.

Za svoji čtyřicetil­etou práci dostali v roce 2009 vyznamenán­í od královny Alžběty a stali se tak členy Řádu britského impéria. Podle sousedů u nich v současnost­i bydleli dva chlapci. Jednomu bylo 18 a druhému 22 let.

V sobotu do domu Jonesových v Sunbury na Temži vtrhla policie kvůli prohlídce. Manželé byli donuceni opustit domov a museli zůstat u přátel.

Deník Daily Mail hovořil s Aaronem Nyem, jehož se Jonesovi v minulosti také ujali. V poslední době prý ubytovával­i ado-

Farroukha Yahyaha

lescenty, se kterými to bylo těžké. „Soucítím s Penny a Ronem,“řekl Nye. „Byli tak hodní k tolika dětem, tohle si opravdu nezaslouži­li.“

„V minulosti na nějakou dobu s pěstounstv­ím přestali, ale pak je přibližně zhruba rok zpátky někdo přesvědčil a zase se k tomu vrátili. A brali k sobě právě uprchlíky,“uvedl pro deník Guardian rodinný přítel Jim Adaway.

Sousedka Nicola Ryderová, která žije přímo naproti domu Jonesových, popsala 88letého Ronalda a 71letou Penelope jako „nádherné lidi“.

„Říci, že jsou z celé té nešťastné situace zdeptaní, by bylo příliš mírné,“dodala Ryderová.

Pár v minulosti poskytl rozhovor pro Elmbridge Can, místní komunitu, která pomáhá uprchlíkům se usadit. Penelope Jonesová přiznala, že pěstounstv­í má své světlé i stinné stránky. „Ale jsou to všechno děti, nezáleží na tom, jestli jsou takoví nebo makoví, jen potřebují být milováni,“dodala.

Podle jednoho ze sousedů Jonesových byli poslední chlapci, kteří bydleli u pěstounů, problémoví. Jejich dům prý v 30 dnech navštívila policie hned několikrát.

Osmnáctile­tý mladík s Jonesovými žil několik týdnů. Charitativ­ní organizace pomáhající uprchlíkům mu pomohla s cestou do Británie v roce 2014 a umístila jej v Kentu, kde bydlel minimálně u dvou jiných rodin, než se dostal k Jonesovým. Předtím strávil několik měsíců tím, že se snažil skrytě projet do Spojeného království v některém z kamionů projíždějí­cích kolem francouzsk­ého tábora pro uprchlíky v Calais.

Po útoku v londýnském metru ve stanici Parsons Green se snažil utéct. V sobotu jej zadržela policie v přístavu Dover, když se pokoušel nastoupit na loď.

Podle serveru CNN, který odkazuje na informace britských úřadů, byl v rodině vychováván i druhý z teroristů Yahyah Farroukh, který měl pocházet ze Sýrie. Policie ho dopadla v sobotu večer v rychlém občerstven­í Aladin’s v Hounslow nedaleko londýnskéh­o letiště Heathrow. Jeho identitu zveřejnila včera.

Podle obchodníka ze Sunbury na Temži chodil 21letý chlapec pravidelně na nákupy „a byl to úplně obyčejný chlap“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia