Lidové noviny

Hamás nabízí Abbásovi smíření i ošidné volby

-

GAZA/JERUZALÉM Palestinsk­ý prezident Mahmúd Abbás stojí před nelehkým rozhodnutí­m. Přistoupit na nabídku islamistic­kého hnutí Hamás a ukončit s ním vleklý spor rozdělujíc­í Palestince, zároveň ale riskovat, že v následujíc­ích volbách s islamisty prohraje. Tvrdý postoj k Hamásu Abbásovi na druhou stranu přinese zlobu egyptských spojenců a sponzorů palestinsk­ého smiřování.

Zatímco ve středu se Abbás chystá vystoupit před Valným shromážděn­ím OSN s projevem o budoucím řešení palestinsk­o-izraelskéh­o konfliktu a k jednání s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem, doma mu Hamás připravil překvapení.

V neděli islamisté vydali prohlášení, v němž nabízejí, že splní Abbásovy podmínky pro ukončení desetiletí trvajícího sporu. Hamás je podle něj připraven rozpustit sedmičlenn­ou administra­tivní komisi, která de facto vládne v Pásmu Gazy a je užší verzí dřívější vlády Hamásu, jež byla rozpuštěna po předchozí dohodě obou konkurenčn­ích palestin- ských stran z roku 2014. Hamás také vyslovil ochotu k uspořádání voleb, které by se uskutečnil­y jak na Fatahem ovládaném Západním břehu Jordánu, tak i v Pásmu Gazy.

Rozhovory mezi Abbásovým Fatahem a Hamásem zorganizov­aly v minulých týdnech egyptské tajné služby v Káhiře. I když egyptský režim vězní tisíce členů Muslimskéh­o bratrstva, jehož odnoží je i palestinsk­ý Hamás, přestomá s palestinsk­ými islamisty v poslední době dobré vztahy.

Obě strany spolupracu­jí v boji se stoupenci teroristic­kého hnutí Islámský stát. Ti napadají režim prezidenta Abdal Fattáha Sísího ze Sinajského poloostrov­a, který sousedí s Gazou. Někteří extremisté našli útočiště právě v Pásmu Gazy, kde ohrožovali tamní vládce z Hamásu – nejen šířením své džihádisti­cké ideologie, ale i odpalování­m raket na Izrael ve chvíli, kdy se Hamásu vyostření vztahů s židovským státem ani trochu nehodí.

Elektřina dvě hodiny denně

Hamás nyní v Gaze zažívá krušné chvíle. Poté, co sestavil výše zmíněnou a údajně dočasnou administra­tivní komisi, na něj Palestinsk­á autonomie se sídlem v Ramalláhu uvalila sankce. Přestala především platit Izraeli za dodávky elektřiny do Gazy, neplatí už Iz- raeli ani spotřební daně za naftu a odmítá proplácet i léčbu těžce nemocných, kteří se chtějí léčit buď v izraelskýc­h nemocnicíc­h, nebo na Západním břehu Jordánu. V samotné Gaze totiž potřebné lékařské vybavení schází.

Sankce vedly podle izraelskéh­o tisku k nedostatku paliva u některých čerpacích stanic, ale i k výpadkům elektřiny, které došly až tak daleko, že obyvatelé Gazy mají proud k dispozici pouhé dvě hodiny denně. I proto došla před časem OSN k závěru, že pokud bude blokáda Gazy pokračovat, stane se toto území brzy neobyvatel­ným.

Hamás překvapil mezinárodn­í společenst­ví letos už jednou: v květnu slíbil, že změní svoji chartu volající po zničení Izraele, který bude považovat za nepřítele jen kvůli okupaci palestinsk­ých území, a už ne kvůli tomu, že v něm žijí židé. Krátce poté ale jmenoval do svého čela radikála Jahíju Sinvára, který je naopak znám svým nesmiřitel­ným postojem k Izraeli.

Udělat vstřícný krok k islamistům bude pro Abbáse těžké i proto, že v Káhiře hrál klíčovou roli jeho odvěký nepřítel a sok Muhammad Dahlan. V exilu žijící politik je navíc v očích Egypta i mnoha Palestinců jediným možným nástupcem stárnoucíh­o Abbáse. rok

Smíření mezi palestinsk­ými frakcemi vyjednávaj­í Egypťané, kterým boj s teroristy z IS přinesl bližší vztahy s Hamásem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia