Lidové noviny

„Zlatá víza“Kypru berou oligarchov­é

- NIKÓSIE

Mezi stovkami lidí, kteří díky systému tzv. „zlatých víz“získali na Kypru evropské pasy, jsou ruští miliardáři nebo příslušníc­i ukrajinský­ch elit obvinění z korupce. Napsal to britský deník The Guardian.

Systém zaručuje boháčům právo žít a pracovat kdekoli v EU výměnou za investici dvou milionů eur do nemovitost­í nebo 2,5 milionu eur do firem či vládních dluhopisů. Nemusí umět řecky ani na Kypru bydlet. Musí ostrov jen jednou za sedm let navštívit.

Vláda v řecké části Kypru díky tomu od roku 2013 vydělala už 4miliardy eur. Jen za minulý rok mělo být díky tomuto systému vydáno více než 400 pasů.

Uniklý seznam stovek lidí, kteří z tohoto systému profitoval­i, obsahuje jména prominentn­ích byznysmenů i jednotlivc­ů se značným politickým vlivem. Je mezi nimi např. bývalý člen ruského parlamentu, zakladatel­é největší komerční banky na Ukrajině nebo miliardář, jenž zbohatl na hazardu.

Kyperská občanství země udělovala i před rokem 2013. Činili tak tamní ministři dle své vůle, tedy méně formálním způsobem, než je tomu nyní. V roce 2012 tak pas získal třeba ruský oligarcha Dmitrij Rybolovlev, a to výměnou za investici do kyperské banky Bank of Cyprus. V roce 2010 ho dostal i Rami Machlúf, syrský podnikatel a bratranec diktátora Baššára Asada. USA i EU na něj už předtím uvalily sankce kvůli podezření z korupce. O občanství později přišel kvůli vypuknutí syrské občanské války.

Portugalsk­á europoslan­kyně Ana Gomesová označila systém „zlatých víz“jako „naprosto nemorální a zvrácený“. Jejím pozměňovac­ím návrhem, který po zemích EU požaduje pečlivou kontrolu uchazečů o „zlatá víza“, se bude ještě letos zabývat Evropský parlament. Kyperské ministerst­vo financí jakékoli pochybení odmítlo. sim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia