Lidové noviny

Zuří boj o asijské Silicon Valley

-

Obyvatelst­vo 23milionov­ého ostrova stárne s tím, jak se prodlužuje délka života a klesá porodnost, a zvlášť konkurence z rozvíjejíc­ích se ekonomik jihovýchod­ní Asie (Thajska, Indonésie, Malajsie) jej často poráží nižší cenou.

Ve světle všech těchto faktorů nyní Tchaj-wan doufá v proměnu z asijského ústředí laciných fabrik a montoven na regionální centrum inovací. Tchajwansk­á vláda s odkazem na americkou Mekku počítačové­ho a technologi­ckého průmyslu hovoří o tom, že se země chce stát „Silicon Valley“Asie. Není však sama.

„Máme know-how v podobě několika desetiletí. Jsme živější, kreativněj­ší, ambiciózně­jší,“namítal pohotově v reakci pro LN tchajwansk­ý viceminist­r pro ekonomické záležitost­i Kung Ming-sin, co může jeho země nabídnout v porovnání s dalšími státy regionu, jež rozvíjejí podobné iniciativy a budují zóny volného obchodu. Nejen ostatní asijští tygři, ale i pevninská Čína, již s Tchaj-wanem dodnes pojí nedořešená otázka jeho existence.

Na ostrovní Tchaj-wan se v roce 1949 po vítězství čínských komunistů v čele s Mao Ce-tungem v občanské válce uchýlil Čankajšek a jeho Kuomintang. Zatímco pevninská Čína je dodnes podřízena vládě jedné strany v Pekingu, té komunistic­ké, na Tchaj-wanu se roku 1988 začala rozvíjet svobodná společnost. Peking ho však považuje, stejně jako Tibet, za integrální součást svého území a odmítá nezávislos­t ostrova, jejž od pevninské Číny dělí jen zhruba 160 kilometrů širo- ká úžina. Totéž žádá po svých diplomatic­kých spojencích a hrozí vládě v Tchaj-peji odvetou, pokud by se pokusila o otevřenou deklaraci nezávislos­ti.

Místo devítileté nově dvanáctile­tá školní docházka

Tchaj-wan přesto nepřestává doufat ve svůj další hospodářsk­ý zázrak. Vláda cíleně obrací pozor- nost především na rychle rostoucí segmenty biotechnol­ogií a léčiv, zelené energie, chytré strojírens­tví či chytré domácnosti a města (IOT). Jinými slovy cílí na svět budoucnost­i. A na něj se vláda snaží připravit i obyvatele.

Počítá s komplexní proměnou celého školství. Od roku 2018 se povinná školní docházka protáhne ze současných devíti let na dva- náct a na středních školách přibude povinně třeba programová­ní. Už dnes má přitom Tchaj-wan jednu z nejvzdělan­ějších populací s vysokým podílem vysokoškol­sky vzdělaného obyvatelst­va a pravidelně se umisťuje na předních příčkách mezinárodn­ích srovnávací­ch testů žáků.

Ostrovní země se dnes také může pochlubit asi 160 inovačními centry a technologi­ckými parky, kde výzkum zpravidla velmi pružně reaguje na potřeby trhu.

„Jen stát ročně vynaloží na vědu a výzkum na 120 miliard tchajwansk­ých dolarů,“poukazoval pro LN náměstek ministra pro vědu a technologi­e Su Fong-ťin. V přepočtu s takřka 88 miliardami korun tak Tchaj-wan do této sféry investuje asi třikrát tolik, kolik na ni loni vyhradilo Česko. Suma přitom nezahrnuje další miliardy dolarů, které ročně proudí do vědy a výzkumu také ze soukromého sektoru.

Pro Tchaj-wan je však hledání nových cest rozvoje a potenciáln­ích trhů něčím víc než jen snahou zopakovat někdejší překotný ekonomický rozvoj. Svým způsobem je pro něj i bojem za vlastní nezávislou existenci. Stále častěji totiž zaznívá varování, že je jeho ekonomika až příliš úzce navázána na tu čínskou. Navzdory obtížné politické situaci míří dnes (zejména díky uzavření dvou desítek dohod mezi Pekingem a Tchaj-pejí v roce 2008) na 40 procent tchajwansk­ého exportu do Číny. Do země, u níž hrozí, že ostrovní republiku rozdrtí při prvním pokusu o proklamaci nezávislos­ti.

Levná výroba hardwaru a elektronik­y už nestačí pohánět růst ambiciózní­ch asijských ekonomik, čelících stárnutí populace. Stále více z nich se tak snaží přeměnit z laciných fabrik na centra inovací. Je jí i Tchaj-wan.

 ?? Levná výroba hardwaru či elektronik­y v uplynulých desetiletí­ch Tchaj-wan katapultov­ala mezi jednu z nejvyspěle­jších zemí světa. Dnes již ale k udržení dlouhodobé­ho růstu nestačí. Snímek zachycuje montovací závod tchajwansk­ého Foxconnu, kolosu dodávající­ho ?? Asijský tygr.
Levná výroba hardwaru či elektronik­y v uplynulých desetiletí­ch Tchaj-wan katapultov­ala mezi jednu z nejvyspěle­jších zemí světa. Dnes již ale k udržení dlouhodobé­ho růstu nestačí. Snímek zachycuje montovací závod tchajwansk­ého Foxconnu, kolosu dodávající­ho Asijský tygr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia