Lidové noviny

Vzniká polská migrační trasa?

- BERLÍN

Německá policie zaznamenal­a v posledních týdnech několik větších případů pašování lidí z Blízkého východu přes hranice s Polskem. Naposledy o víkendu zadržela v Braniborsk­u nedaleko polské hranice nákladní auto, v němž se skrývalo 51 migrantů, zřejmě z Iráku. Jak včera napsal německý deník Die Welt, spolková policie nyní zjišťuje, zda pašeráci neaktivova­li novou trasu z Blízkého východu přes východní Evropu.

Spolková policie o víkendu zadržela nedaleko města Frankfurt nad Odrou, které leží u hranic s Polskem, nákladní vůz s 51 migranty. Řidič byl Turek a také vozidlo bylo registrová­no v Turecku. Migranti, kteří podle policie pochází z Iráku, se zaregistro­vali koncem srpna či začátkem září jako uprchlíci v Rumunsku nebo v Bulharsku.

Podobný případ se odehrál před pár dny v Sasku, kde policie zadržela 40 Iráčanů, kteří přišli pěšky do Německa z Polska. Někteří z migrantů podle deníku Die Welt policii řekli, že pašeráci je přivezli z Turecka a vysadili je v Polsku, ačkoliv jim slíbili cestu do Německa. Koncem srpna zadržela spolková policie 20 lidí z Iráku a Íránu rovněž v Braniborsk­u u hranic s Polskem. Také oni vypověděli, že je pašeráci přivezli nákladním vozem.

EU zažila masový příliv migrantů z Blízkého východu v roce 2015, kdy putovali uprchlíci ze- jména po tzv. balkánské trase, tedy přes Turecko a Balkán. Loni příliv migrantů touto cestou klesl poté, co země na této trase uzavřely hranice a EU podepsala s Tureckem dohodu, na jejímž základě Ankara migrační vlnu do EU téměř zastavila.

Od loňska začali migranti více využívat cestu přes Středozemn­í moře z Libye do Itálie, která loni i letos zaznamenal­a rekordní příliv běženců. Nyní ale jejich proud slábne. V současnost­i naopak roste počet migrantů mířících do Evropy přes Španělsko. V posledních týdnech se množí případy, kdy se uprchlíci snaží dostat z Turecka přes Černémoře do Rumunska a pak dále do Evropy, zejména do Německa. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia