Lidové noviny

Pane prezidente, tady je vaše Emmy

- LOS ANGELES / PRAHA

hvězda Julie Louisová-Dreyfusová získala hereckou cenu už pošesté za sebou. V seriálu, který uvádí od roku 2012 HBO, hraje Louisová-Dreyfusová ambiciózní političku, která usiluje o to, stát se prezidentk­ou Spojených států (a dokonce už se jí to na pár měsíců po- vedlo). Šestice cen Julie Louisové-Dreyfusové je historicky největší počet Emmy udělených jednomu umělci za jedinou roli.

Politickým poselstvím je i cena pro výrazně protitrump­ovskou talk show Johna Olivera Last Week Tonight na HBO.

Oceněný Trumpův „dvojník“Alec Baldwin si při ceremoniál­u do prezidenta znovu dloubnul. „Předpoklád­ám, že bych měl říci, pane prezidente, tady je konečně ta vaše Emmy,“prohlásil Baldwin v narážce na Trumpův opakovaný neúspěch v boji o cenu, o niž se v minulosti ucházel se svou soutěžní reality show The Apprentice, kterou uváděl.

Do Donalda Trumpa se strefovali i další z účinkující­ch včetně moderátora Stephena Colberta. Sporným momentem byla účast Trumpova bývalého mluvčího Seana Spicera, který si na pódium přitlačil pojízdný řečnický pultík známý z Bílého domu.

Úspěšný Příběh služebnice

Jako nejlepší televizní seriálové drama byl oceněn Příběh služebnice. Antiutopie o bigotní totalitní společnost­i, v níž jsou vybrané ženy odsouzeny do role „chov- ných klisen“, se opírá o stejnojmen­nou knižní předlohu a od letoška ji nabízí streamovac­í služba Hulu. Tuto „nekonvenčn­í“značku vlastní tradiční mediální společnost­i Walt Disney Co, 21st Century Fox, Comcast Corp a Time Warner. Elisabeth Mossová a Ann Dowdová získaly za role v Příběhu služebnice herecké ceny, oceněn byl také scénář Bruce Millera a režie Reeda Morana.

Jako nejlepší minisérie byly oceněny Sedmilhářk­y ze stáje HBO. Herecké Emmy za ně získali Alexander Skarsgard, Nicole Kidmanová a Laura Dernová. Cenu pro nejlepšího režiséra má za Sedmilhářk­y Jean-Marc Vallée.

Jako nejlepší herec v dramatické­m seriálu byl vyhlášen Sterling Brown ( This Is Us). Nositelem ceny pro nejlepšího herce v komediální­m seriálu je Donald Glover. Ten hraje v seriálu Atlanta a byl oceněn rovněž za jeho režii. bat

Herec Alec Baldwin byl odměněn prestižní televizní cenou za parodické ztvárnění prezidenta Trumpa v pořadu televize NBC Saturday Night Live.

 ?? Alec Baldwin s cenou za ztvárnění Donalda Trumpa. FOTO ČTK/ AP ?? K nerozeznán­í.
Alec Baldwin s cenou za ztvárnění Donalda Trumpa. FOTO ČTK/ AP K nerozeznán­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia