Lidové noviny

Requiem za Bělohlávka a Antonína Dvořáka III.

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Programová linie Collection Dvořákovy Prahy pokračoval­a po Stabat Mater 13. a 14. září dvojím uvedením jeho Requiem. Dělo se tak pod taktovkou Jakuba Hrůši s Českou filharmoni­í jako rezidenční­m orchestrem tohoto festivalu, Pražským filharmoni­ckým sborem a kvartetem sólistů.

Poselství této mše za zemřelé mělo tentokrát i další rozměr v přímé spojitosti s nedávným odchodem dvou osobností bezprostře­dně spjatých s tímto festivalem. Nastudován­í bylo původně svěřeno Jiřímu Bělohlávko­vi, jehož ztrátu nahradil Jakub Hrůša, jeden z jeho talentovan­ých žáků. Po ocenění v mezinárodn­ích dirigentsk­ých soutěžích rozvíjí svou kariéru nejen jako stálý hostující dirigent České filharmoni­e, ale i v zahraničí jako hlavní hostující dirigent Tokyo Metropolit­an Symphony Orchestra a od loňské sezony na pozici šéfdirigen­ta Bamberskýc­h symfoniků. A druhé provedení Requiem bylo zasvěceno památce Dvořákova vnuka Antonína III., který díky své skromné moudrosti i podobě s dědečkem byl s festivalem spřízněn jako jeho dobrá duše.

Smíření s lidským údělem

Dvořákovi táhlo na padesátku, když komponoval jako úspěšný a mezinárodn­ě uznávaný skladatel dílo „nejvyšší závažnosti“. Objednávku od hudebního festivalu v Birmingham­u splnil kompozicí zádušní mše a Requiem zde bylo v roce 1891 premiérová­no poprvé a hned s velkým úspěchem. Dvořák se zadání zhostil s uměleckou svrchovano­stí mistra i opravdovos­tí člověka hluboce upřímné křesťanské víry.

V díle monumentál­ním svým devadesáti­minutovým rozsahem i obsazením, jímž se prolíná v mnoha variantách motiv smrti, však toto silné téma nepojal pouze jako tragédii zničujícíh­o konce. Smutné, chmurné a ponuré nálady i zdrcující výkřiky posledního soudu vyvážil útěšným smířením s tímto lidským údělem v naději na posmrtnou blaženost.

Úchvatný výkon sboru

Requiem, ve kterém Dvořák přesahuje základní strukturu mše za zemřelé, není vázáno na chrám a umístění koncertu do Dvořákovy síně Rudolfina bylo díky její akustice adekvátní. V provedení pod promyšlený­m vedením Jakuba Hrůši se třináct částí na latinský liturgický text rozklenulo ze ztišeně pokorného Odpočinutí věčné dejž jim, Pane, kterým se Requiem také uzavřelo v až nadpozemsk­y znějícím souzvuku Pražského filharmoni­ckého sboru. Byl to především úchvatný výkon sboru, který dodal nastudován­í strhující tah.

Na až nekonečnýc­h proměnách a variacích zvukových barev a intenzit se ovšem svrchovaně podílela také Česká filharmoni­e a z kvarteta sólistů Ailyn Pérezová svým oblým sopránem plným alikvótů, Michael Spyres znělým tenorem bez operistick­ých manýr a Jan Martiník se specificko­u vroucností tmavé basové polohy.

Jejich hlasy se navíc báječně pojily a prolínaly ve vyrovnané harmonii. V ansámblech se k nim sice dokázala „doladit“i Christiann­e Stotijnová, jejíž nevýrazný, šedý mezzosoprá­n však v sólových částech ztrácel dechovou oporu. Celkově byl koncert důstojným holdem nejen Jiřímu Bělohlávko­vi a Antonínu Dvořákovi III., ale i desátému jubileu Dvořákovy Prahy jako festivalu se stále stoupající­mi ambicemi. O tom svědčí i to, že záznam tohoto provedení Requiem vyjde na nahrávce prestižníh­o labelu Decca.

Antonín Dvořák: Requiem

Autorka je operní kritička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia