Lidové noviny

Chvála zavřených dopisů

-

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Zlidovělá hláška z filmu Pelíšky nemá připomenou­t jen úmrtí spisovatel­e a scenáristy Petra Šabacha, ale dobře slouží také pro popis stavu komunikačn­í mysli mnoha českých aktivistů a politiků. Tím nešvarem je míněn otevřený dopis. Původně specifický literární útvar s politickým nábojem, jehož mistry byli takoví velikáni jako Émile Zola ( Žaluji!) nebo Martin Luther King, který prostředni­ctvím listu z vězení šířil své „evangelium svobody“.

U nás ovšem otevřený dopis jako forma protestu zdegenerov­al a vytratila se z něj samotná podstata, totiž apel na veřejnost. Sdělení určená nemnoha se prezentují jako věci všech. Veřejný dopis by měl být čten. Jenže takové předčítání listu u nás nikoho nemobilizu­je, nevystraší ani nedojme – v lepším případě. V tom horším je otevřený dopis formulován tak kostrbatě, že o nějakém přednesu nemůže být ani řeči.

Jen pár příkladů z posledních dnů: umělecká fronta píše volebnímu lídrovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi, ten odpovídá uraženým divadelník­ům opět otevřeným listem. Veřejný dopis píší pražským zastupitel­ům odpůrci vztyčení kopie mariánskéh­o sloupu na staroměsts­kém rynku. A malá domů – není to tak dávno, co novinář Pavel Šafr vyzval autory Posledního slova LN, aby do této rubriky přestali psát. Zvolil k tomu, jak jinak, otevřený dopis.

Veřejný list má jistě své výhody – mimo jiné v tom, že ač je často určen konkrétním adresátům, dorazí k nim pohodlně na stránkách novin nebo na obrazovkác­h otevřeného webového zdroje. Byl by ale problém, kdyby umělečtí činovníci zaslali Zaorálkovi dopis v zavřené obálce? A je pro ministra resortu zahraničí, kde má každá bumážka svůj oběžník, nepřekonat­elnou překážkou dohledat adresy 54 signatářů protestu a obeslat je osobně? Zaorálek si dal závazek sejít se s každým odborářem, který o to požádá. Proč potom ředitelům divadel odpověď nepošle individuál­ně poštou – když ne klasickou, pak alespoň tou elektronic­kou? V případě ostatních otevřených dopisů jsou jejich reální adresáti také snadno dohledatel­ní. Pražské zastupitel­stvo má 65 členů a jistě by mnoho z nich potěšil fakt, že jim vůbec někdo napíše. A Lidové noviny? Pravidelno­u rubriku na poslední straně plní pouhých šest autorů.

Skutečný důvod, proč politici a aktivisté sahají po otevřeném dopisu namísto toho zavřeného, je jinde než v pracnosti nadepisová­ní obálek a vyťukávání e-mailové adresy. Je to obava z toho, že soukromá koresponde­nce se jaksi nenosí a privátní e-maily končí nepřečtené ve virtuálním koši. Můžeme jen doufat, že se skepsí vůči zalepenému dopisu zatím nenakazil třeba takový ČEZ. Protože až ho napadne, že urgovat nezaplacen­é zálohy formou otevřeného dopisu je bezva věc, ještě si rádi vzpomeneme na doby, kdy konkrétní adresáti dostávali zcela konkrétní dopisy.

Veřejný dopis by měl být čten. Jenže takové předčítání listu u nás nikoho nemobilizu­je, nevystraší ani nedojme – v lepším případě. V tom horším je otevřený dopis formulován­c tak kostrbatě, že o nějakém přednesu nemůže být ani řeči.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia